Inzko: RS nije ovlaštena da donosi odluke o pridruživanju NATO-u

18 Oct 2017

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su rezoluciju kojom se definiše neutralnost entiteta Republika Srpska u odnosu na postojeće vojne saveze

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je za Klix.ba kako Narodna skupština RS-a nema nadležnost da donosi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama.

Kao konačni tumač civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, on želi pojasniti, u vezi s Rezolucijom koju je jučer usvojila Narodna skupština RS-a, da Mirovni sporazum, a samim tim i Ustav, imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NSRS.

“NSRS nema zakonske ovlasti da taj Sporazum tumači na način da nameće obaveze zvaničnicima na državnom nivou. Želim još jednom naglasiti da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati”, kazao je Inzko.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a sinoć su usvojili rezoluciju kojom se definiše neutralnost entiteta Republika Srpska u odnosu na postojeće vojne saveze. U Rezoluciji je navedeno da teritorija RS-a ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!