Investitori spremni da prodaju fabriku za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu

03 sep 2018

Zilio spreman da svoja prava brani na sudu

Investitori fabrike za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu saopštili su danas da su spremni da je prodaju „ispod cene koštanja“ jer trpe veliku štetu zbog toga što ona ne radi iako je završena pre godinu dana.

„Fabriku smo sagradili sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke dok je prethodno ugovorena fabrika sa nemačkom firmom Vasertehnik trebala da košta gradjane Zrenjanina 38 miliona evra“, navodi se u saopštenju italijanske kompanije Zilio koja je investitor fabrike zabrike zajedno sa srpskom firmom Sinerteh.

Kako je objašnjeno, fabrika je završena u avgustu 2017. godine, imala je pravosnažnu građevinsku dozvolu, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad.

„Ministarstvo građevinarstva (nadležno za komunalne poslove) dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa javno-komunalnim preduzećem ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom“, navela je kompanija Zilio.

U saopštenju se navodi da investitori fabrike ni na koji način nisu krivi što ona nije u upotrebi i što trpe štetu, kao i Zrenjaninci koji 14 godina kupuju flaširanu vodu ili piju zagađenu iz vodovoda.

„Ne želimo da prodajemo fabriku, nismo je zato finansirali i gradili. Želimo da radimo. Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017. i u nju je ugrađena oprema najpoznatijih svetskih proizvođača. Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku“, naveo je Zilio i dodao da je spreman da svoja prava brani na sudu.

Od nadležnih je zatražen odgovor kome je u interesu da fabrika za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjanu ne proradi i da građani ne piju higijenski ispravnu vodu.

Gradnja fabrike vode u Zrenjaninu počela je 2015.

Voda iz vodovodne mreže u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog količine arsena koja nekoliko puta prelazi dozvoljenu granicu.

LSV zahteva hitnu sednicu Skupštine grada Zrenjanina zbog vode

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina zahtevala je danas da hitno bude sazvana vanredna sednica Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa svi bitnim detalja u vezi sa problemom funkcionisanja postrojenja za prečišćavanje vode.

“Odbornici Skupštine grada Zrenjanian do sada nisu dobili nikakvu informaciju o aktivnostima vezanim za prevazilaženje problema. Kao predstavnici građana Zrenjanina očekujemo hitno sazivanje sednice Skupštine i odgovore na brojna pitanja vezana za zdravu pijaću vodu u našem gradu”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!