Institut BioSens razvija integrisan sistem za nadzor poljoprivrede

29 Jan 2016

Kontinualno pružanje svih podataka i podrška napretku poljoprivrede

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema BioSens primer i dokaz da ako ima ljudske volje i ako se stvori kritična masa volje i entuzijazma, onda se svašta može uraditi.

Delegacija Skupštine Vojvodine posetila je danas Institut BioSens, koji je osnovan odlukom Skupštine 2015. godine, kao odgovor na uspeh grupe istraživača Univerziteta u Novom Sadu ostvarenom u najprestižnijim evropskim naučno-istraživačkim programima.

Predsednik Skupštine Vojvodine izrazio je zadovoljstvo radom i dosadašnjim postignutim rezultatima tog Instituta, kao i zaposlenih i izrazio uverenje da je ovo tek početak razvoja davanja podrške, nadgledanja i inovacija u oblasti poljoprivrede, biosistema i IT oblasti.

“Sve ovo je u suštini u funkciji poljoprivrednih proizvođača, odnosno u funkciji povećanja i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Pastor.

V. d. direktora Instituta BioSens Vladimir Crnojević kazao je da je BioSens osnovao prvu evropsku “Živu laboratoriju” za preciznu poljoprivredu i prvu živu laboratoriju bilo koje vrste u Srbiji, koja uključuje relevantna domaća mala i srednja preduzeća, sa ciljem da istraživanja na BioSensu reše njihove konkretne potrebe.

Crnojević je dodao i da je konačni cilj Instituta da integriše sve rezultate iz više naučnih oblasti u jedinstven sistem za nadzor poljoprivrede, koji će kontinualno pružati sve podatke i omogućiti proboje u srpskoj poljoprivredi, ne samo u smislu povećane efikasnosti, smanjenog zagađenja i novčanih ušteda, već i u načinu na koji se poljoprivreda radi i doživljava, čineći je prihvatljivim izborom karijere za nove generacije mladih poljoprivrednika.

U okviru prezentacije naglašeno je da će razvoj integrisanog sistema za nadzor poljoprivrede doneti brojne inovacije poput mogućnosti pristupa putem mobilnog telefona agro-servisima sa savetima i preporukama, informacijama o zdravstvenom stanju useva i slično.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!