Inicijative mladih: Zabraniti nasilje, a ne utakmicu

23 mar 2018

"Mladim ljudima, ovoga puta sportistkinjama, kontinuirano se oduzima prilika za normalan život, zajednički rad i takmičenje”

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo oštro su danas osudili zabranu odigravanja utakmice ženskih juniorskih rukometnih reprezentacija Srbije i Kosova, zbog pretnji navijačkih grupa.

“Vlada Srbije se, nažalost, još jednom povukla pred nasilnim i destruktivnim delom društva, a na štetu onih koji baštine vrednosti mira, dijaloga i saradnje. Mladim ljudima, ovoga puta sportistkinjama, kontinuirano se oduzima prilika za normalan život, zajednički rad i takmičenje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da oni koji su ugrožavali opštu bezbednost ili bezbednost sportistkinja moraju biti procesuirani, a institucije moraju poslati jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati i da pretnje nasiljem neće uticati na proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova se ne može postići samo u Briselu između dva predsednika. Do istinske normalizacije će doći tek kada se dva društva približe, kroz komunikaciju i saradnju, koju ekstremne grupe onemogućavaju”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!