Inicijativa mladih za ljudska prava: Iznesite Šešelja

18 apr 2018

"Zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice, već samo pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva"

Inicijativa mladih za ljudska prava danas je upozorila poslanike Slupštine Srbije da ih zakon obavezuje da oduzmu mandat predsedniku radikala, osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju i osudila napade poslanika SRS na poslanicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov koja je apelovala da se to učini i poručila: „Iznesite Šešelja!“

Inicijativa podseća da je pre nedelju dana saopštila, s obzirom da je Vojislav Sešelj osuđen na 10 godina zatvora, kao i da su sve presude Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Mehanizma) obavezujuće za Republiku Srbiju, Vojislavu Šešelju mora prestati mandat narodnog poslanika.

Nakon što su danas poslanici SRS pretili i brutalno vređali Aleksandru Jerkov, poslanicu DS, Inicijativa zahteva da se nasilničko ponašanje u Skupštini Srbije sankcioniše, kao i da Skupština preko svojih organa pokrene postupak oduzimanja mandata pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

U saopštenju se navodi da je današnji napad još jedna potvrda da zločinačka politika ne prepoznaje argumente i činjenice već pretnje i nasilje kao jedina politička sredstva.

Naša obaveza je da budućim generacijama obezbedimo mir, kao i da se borimo da nikada više zločinačka politika ne bude prisutna ni u Skupštini, ni u Vladi Srbije, a prvi korak za to mora biti lustriranje osuđenih za ratne zločine, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

U saopštenju se podseća da je prethodnih nekoliko decenija Šešelj bio izbacivan zbog nepoštovanja skupštinske discipline, a danas ne smemo dozvoliti da posle pravosnažne presude za ratne zločine i dalje ostane u skupštinskim klupama.

Podseća se takođe da na to poslanike ne obavezuje samo moralna i politička odgovornost, već i član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Zato poručujemo poslanicima Skupštine Srbije: „Iznesite Šešelja!“, ističe Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!