Inicijativa mladih: Ratnom zločincu nije mesto na okruglim stolovima

07 Feb 2018

"Nastavlja se praksa potpunog ignorisanja suočavanja s prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u Jugoslaviji".

Inicijativa mladih za ljudska prava je danas saopštila da osuđenima za ratne zločine mesto nije na okruglim stolovima, povodom učešća Vinka Pandurevića, osuđenog za ratne zločine u Srebrenici, na okruglom stolu u okviru “unutrašnjeg dijaloga” o Kosovu.

“Podsećamo da je Pandurević, zbog načina praktikovanja ‘odbrane i bezbednosti’, pred Haškim tribunalom osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja”, navela je Inicijativa.

Inicijativa je pozvala šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, da “hitno prestane sa ovakvom praksom” i da se “javno i nedvosmisleno ogradi od promocije ratnih zločinaca”.

Ocenili su da Pandurevićevo učešće na tom okruglom stolu potvrđuje praksu “potpunog ignorisanja suočavanja s prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u Jugoslaviji” i dodali da “institucije Srbije ponovo demonstriraju kontinuitet sa ratnohuškačkom politikom devedesetih godina”.

U saopštenju se piše da takvi slučajevi navode na zaključak da “učešće u ubistvima civila tokom srebreničkog genocida danas predstavlja kvalifikaciju za bavljenje bezbednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima, i da još tom prilikom dobijete epitet ‘stručnjaka'”.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!