Inicijativa: Antifašizam se mora iznova potvrđivati delima

20 Oct 2016

Antifašizam nije fraza koja se ponavlja na svečanim akademijama i skupovima na obeležavanju godišnjice oslobođenja

Predstavnik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Marko Aksentijević rekao je večeras u Beogradu da se antifašizam mora iznova potvrđivati delima i da se vrednosti antifašističke borbe građani ne smeju sećati samo na obeležavanju godišnjica.

“Moramo stati uz svakoga ko je ugnjetavan jer je drugačiji. Moramo stati jedni uz druge, jer će samo tako naš grad biti grad slobode, jednakosti i solidarnosti. Mi nemamo drugi grad i druge ljude koji će se za njega boriti”, rekao je Aksentijević na protestnom koncertu Inicijative na Trgu Republike u Beogradu.

On je dodao i da antifašizam nije fraza koja se ponavlja na svečanim akademijama i skupovima na obeležavanju godišnjice oslobođenja, već borba da niko ne bude ponižavan i da su oni koji su se borili za oslobođenje Beograda od nemačkog okupatora borili i za “zdravstvo koje će primiti svakoga ko je bolestan i za bolje obrazovanje”.

Podrzi RTV“Onaj ko negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj ko privatizuje obale i grad, ko državnim parama gradi luksuzne apartmane za bogate, a narod pretvara u siromašnu poslugu, ko raslojava društvo na one koji imaju sve o državnom trošku i na koje nemaju ništa zaslugom vlasti, onaj ko uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje i pretvara sistem socijalne brige u sistem ponižavanja pred šalterima ne može govoriti u ime antifašističke borbe”, rekao je Aksentijević.

Posle njegovog govora ljudi okupljeni na Trgu Republike otpevali su pesmu “Ai Karmela” (Ai Carmela), a zapaljeno je i nekoliko baklji. Skupu prisustvuju i građani iz Novog Sada, kao i aktivisti Pokreta Podrži RTV.

Skup, koji je počeo oko 18 časova, nastavljen je nastupom grupe “Prti bee gee”.

Policija obezbeđuje ovaj protestni koncert, a u Narodnom Pozorištu, preko puta trga počela je Svečana akademija povodom Dana oslobođenja, 20. oktobra 1944. u Drugom svetskom u ratu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!