Incko: Dodik zastrašuje povratnike i krši Dejtonski sporazum

16 jula 2017

"Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smeju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, verske netrpeljivosti ili mržnje"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je pravo izbeglica na povratak garantovano Dejtonskim sporazumom, a da je zastrašivanje povratnika neprihvatljivo i protivno Dejtonu.

„Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smeju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, verske netrpeljivosti ili mržnje“, rekao je Incko, komentarišući nedavnu izjavu predsednika RS Milorada Dodika da su se Bošnjaci vratili u Podrinje da „ponovo okupiraju Drinu“.

„Poznati su projekti raznih fondacija, pre svega islamskih, koje su tražile i usmeravale svoje pare da bi se ovde, uz Drinu, vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način“, rekao je tada predsednik RS.

Po rečima Incka, takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu i suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživelog.

„Žrtve strašnih zločina počinjenih tokom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati; one zaslužuju smirenje i da dostojanstven tretman, a ne da se zloupotrebljavaju za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su, uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima, odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici“, istakao je visoki predstavnik.

Regionalna N1 televizija je objavila da je Incko podsetio da Aneks 7 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj predratni dom u Bosni i Hercegovini, i da će strane-potpisinice Dejtonskog sporazuma obezbediti da se izbeglice i raseljeni mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, verskih uverenja ili političkih stavova“.

„Aktivnosti ili izjave usmerene protiv ovih eksplictno navedenih i izvornih odredbi, protivne su Dejtonskom sporazumu koji su potpisale sve strane“, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

On je ocenio da je jedini cilj izjava, kakvu je nedavno dao Dodik, jeste da „unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH“.

„Dodik bi trebalo da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: Pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živeti u miru, toleranciji i dostojanstvu“, naglasio je Incko.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!