Incidenti iz 2004. godine su bili politička manipulacija?

07 Jun 2012

Incidenti su tokom 2003. i 2004. godine iz političkih razloga bili "naduvavani"

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da su međunacionalni incidenti u Vojvodini tokom 2003. i 2004. godine iz političkih razloga preuveličani.

”Mislim da je 2004. godine uoči priprema za izbore, bilo elemenata da se želela graditi predizborna kampanjska situacija na ideji ugroženosti u većoj meri nego što je to objektivno bilo” izjavio je Pastor u emisiji ”Autonomija Vojvodine: (RE)kapitulacija” koja se emituje na Prvom programu RTV Vojvodine.

U 2003. i 2004. godini u Vojvodini je zabeleženo 178 međunacionalnih incidenata ili provokacija na nacionalnoj osnovi, posebno u periodu između 17. i 23. marta 2004, kada se talas etničkog nasilja preneo sa Kosova u Vojvodinu.

Talasu nasilja bili su izloženi pripadnici gotovo svih nacionalnih manjina, posebno mađarske nacionalnosti.

Pitanjem međunacionalnih incidenata u Vojvodini bavile su se misije OEBS-a i Saveta Evrope. U rezoluciji Evropskog parlamenta iz 2005. godine nastavak EU integracija Srbije bio je uslovljen suzbijanjem etničkih incidenata.

”Moram da kažem da su incidenti kojih je bilo, možda više nego što je sada, 2003. i 2004. iz političkih razloga bili naduvavani…. Sigurno ću zbog ovih rečenica doživeti dosta značajne kritike, ali ako ćovek želi da bude odgovoran, onda mislim da rečenice treba odgovorno izgovarati u odnosu na sebe i u odnosu na druge” rekao je Pastor.

”Oni koji se bave politikom to manje-više znaju kada na te stvari treba posebno paziti. U momentu svih tih osetljivih momenata i oko Kosova, ustava, niza tih stvari obično je dolazilo do opadanja nivoa tolerancije, kao kada opada imunitet, i obično je taj ekstremizamo dolazio do nekakvog izražaja” rekao je Pastor.

Tokom 2003. i 2004. godine u Srbiji je ubijen predsednik Vlade, uvedeno je vanredno stanje i održani su izborni na svim nivoima. U istom periodu u Republici Mađarskoj održan je referendum o dvojnom državljanstvu kao i izbori na svim nivoima.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!