Incident u Skupštini Novog Sada: Odbornik stavio kapu sa četničkom kokardom

29 avg 2018

"Opozicioni odbornici upozorili da je u gradskoj Skupštini u toku revizija istorije"

Sednica Skupštine grada danas je prekinuta nakon glasanja o podizanju spomenika „Nevinim žrtavama 1944/45“ , kojem je prethodio incident kada je za govornicu izašao odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) koji je izjavio da su komunizam i fašizam isto.

Kako prenosi portal 021, odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasparave o podizanju spomenika „Nevinim žrtavama 1944/45“ čemu se prethodno protivila opozicija, kao i deo vladajuće koalicije.

Portal navodi da je Skupština je razmatrala predlog o podizanju spomenika na predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, dok su SRS, DS i „Dosta je bilo“ i pre sednice najavili da neće podržati taj predlog.

Ove stranke su ideju o spomeniku osporile time da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume (nekadašnja šuma kod Rafinerije), koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima koji su prethodno osuđeni kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači, piše 021.

Tokom rasprave, kako se dodaje, i odbornici SPS i LSV koji čine deo vladajuće koalicije u gradu najavili su da ni oni neće podržati podizanje tog monumenta.

Portal navodi da je pravi haos nastao kada je izašao odbornik Saša Novaković iz POKS-a koji je stavio kapu sa četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli reč i naveli da ne mogu da se izadnačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala jedinstveno.

(Autonomija, 021)

Podelite ovu stranicu!