Imaju li Vojvođani partnere u Beogradu?

28 sep 2009

Republički poslanici iz vladajućih vojvođanskih stranaka jedinstveni su u oceni da je jednogodišnje odlaganje…

balintpastor.jpgRepublički poslanici iz vladajućih vojvođanskih stranaka jedinstveni su u oceni da je jednogodišnje odlaganje potvrde predloženog statuta APV u Skupštini Srbije krajnje neprimeren odnos centralne vlasti prema Pokrajini. Istovremeno, oni poručuju da se taj akt i zakon o nadležnostima moraju pod hitno naći u proceduri, ali i priznaju da, sem političkih pritisaka, nemaju mehanizme da „nateraju“ centralnu vlast da prestane da ignoriše predlog Skupštine APV.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da će i u nastavku rada republičkog parlamenta ta poslanička grupa podsećati Skupštinu Srbije na ovu ustavnu obavezu. U izjavi za „Dnevnik“ on je izrazio očekivanje da će za takve apele konačno naći partnere i u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou.
– Nadam se da više neće biti potrebe da sa skupštinske govornice tražimo odgovor na pitanje šta se dešava s vojvođanskim statutom i u kojoj je fazi izrada zakona o prenosu nadležnosti, odnosno da će ti akti uskoro biti usvojeni – kazao je Pastor.
On, naime, navodi da postoje uveravanja da će ova dva akta biti na dnevnom redu Narodne skupštine u roku od nekoliko nedelja, uz ogradu da ipak „sve zavisi od Vlade Srbije, koja bi trebalo da utvrdi zakonski predlog“. Pastor je pri tome podsetio i na to da je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović u nekoliko navrata izrazila spremnost da statut i zakon stavi na dnevni red čim u skupštinsku proceduru iz Vlade stigne predlog zakona o nadležnostima APV.
Komentarišući njenu najavu da bi u proceduri najpre mogao da se nađe samo zakon, a tek potom i statut, zbog potrebe njegovog usaglašavanja s ovim zakonskim propisom, Pastor je rekao da ipak veruje da će oba akta biti na dnevnom redu iste sednice.
– Pa mesecima slušamo da statut ne može na dnevni red samo zato što se čeka zakon o nadležnostima! Zbog toga očekujem da će se oni paralelno naći pred republičkim poslanicima i nadama se da ćemo se za to izboriti ukoliko bude drugačijih težnji – istakao je Pastor.
Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i zamenica šefice poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Aleksandra Jerkov kaže za naš list da je i dalje aktuelna najava te stranke da će uskratiti podršku zakonskim projektima Vlade ukoliko se statut uskoro ne nađe na dnevnom redu.
– To je poslednja mera pritiska koja nam preostaje. Međutim, loše je što se i Skupština Vojvodine nije izjasnila o tom problemu i što nije zatražila objašnjenje od Vlade i Skupštine Srbije o tome šta je sa zakonom o nadležnostima i zbog čega se statut ne stavlja na dnevni red – ukazala je sagovornica „Dnevnika”, podsetivši na to da je takvu raspravu u pokrajinskom parlamentu inicirao upravo LSV, ali da za to nije dobio podršku ostalih koalicionih partnera.
I predsednik Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, koji je u poslaničkoj grupi ZES-a, smatra da se pitanje statuta i prenosa nadležnosti APV treba što pre rešiti da ne bi došlo do „nepotrebnog jačanja političkih tenzija“. On za naš list, međutim, ocenjuje da je „velika nepoznanica da li će statut do kraja godine dobiti potvrdu Skupštine Srbije“, s obzirom na to da dosadašnja obećanja u tom pogledu nisu realizovana.
– Uveren sam u to da će svi poslanici iz Vojvodine, a koji dolaze iz stranaka koje su izglasale predlog statuta u pokrajinskom parlamentu, imati isti stav i da će insistirati na tome da se statut što pre usvoji, jer je to i naša obaveza prema građanima Vojvodine, koji se već pitaju šta se tu zapravo događa. To je ozbiljna tema i nadam se da će biti dovoljno pameti da se sve završi kako treba – rekao nam je Kuntić, izrazivši na kraju uverenje da u poslaničkioj grupi ZES-a neće doći do „podvajanja poslanika“ kad se statut i zakon o nadležnostima nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!