“I’ll be back” najbolja filmska fraza

25 Sep 2012

U okviru ankete, filmski fanovi su glasali za svoje omiljene filmske citate, a gotovo polovina njih je priznala da ih koriste kako bi prekinuli neugodnu tišinu i potpomogli tok razgovora

Filmske fraze se redovno prepričavaju, a neke od njih su se toliko uvukle u svakodnevnu upotrebu da su su postale dijelom svakodnevnog govora. Britanska TV kuća Sky sprovela je istraživanje i došla do zaključka da je u Velikoj Britaniji najpopularnija filmska fraza čuvena replika Arnolda Schwarzeneggera iz Terminatora – “I’ll be back“.

U okviru ankete, filmski fanovi su glasali za svoje omiljene filmske citate, a gotovo polovina njih je priznala da ih koriste kako bi prekinuli neugodnu tišinu i potpomogli tok razgovora.

I’ll be back” je dobila 16 posto od ukupnog broja glasova. Nakon nje slijedi “Frankly, my dear, I don’t give a damn“, koju je Clarke Gable rekao u Prohujalo sa vihorom (sa 15 posto glasova), dok je treća “Houston, we have a problem” iz filma Apollo 13 (8,8 posto glasova).

Među popularnijim citatima su se našle i “May the force be with you” iz filma Star Wars Episode IV – A New Hope te “No, Mr. Bond. I expect you to die” iz Goldfingera.

Na pitanje koja bi novija filmska fraza mogla postići status najpoznatije u budućoj filmskoj historiji, gotovo trećina ispitanika navela je “With great power comes great responsibility” iz Spider-Mana.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!