Ilić: Novo objedinjavanje autonomista

01 Aug 2009

Proces preregistracije stranaka mogao bi u velikoj meri promeniti i političku mapu Vojvodine, ali u većoj meru onu v…

Dr Miroslav IlićProces preregistracije stranaka mogao bi u velikoj meri promeniti i političku mapu Vojvodine, ali u većoj meru onu vanparlamentarnu, na kojoj su najaktivnije partije autonomističke provinijencije čije aktivnosti su usmerene na promenu ustavnog položaja Pokrajine. Iako je bilo više pokušaja objedinjavanja autonomističkog bloka, u kojima su isprva učestvovali i Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, oni do sada nisu imali većeg uspeha. Mnogi, pak, smatraju da bi novi zakon o registraciji političkih stranaka mogao biti podsticaj u tom pogledu. Naime, iako je navedeni zakon naišao na osudu pojedinih vojvođanskih stranaka, koje su u njemu prepoznale samo novi mehanizam centralne vlasti za gušenje “nepodobnih” aktera na političkoj sceni, čini se da ponovo oživljava i ideja o objedinjavanju autonomista.
Lider Socijaldemokratske partije Vojvodine Miroslav Ilić izjavio je našem listu da ta stranka ima kritički stav prema tom zakonu i da razmišlja o tome da zatraži ocenu ustavnosti tog akta, ali da će ipak uskoro početi sakupljanje potpisa za preregistraciju. On je dodao da SDPV paralelno radi i na objedinjavanju vojvođanskih autonomističkih stranaka, ukazujući na to da je Vojvodini neophodno formiranje novog političkog subjekta.
– Nakon debakla Demokratske stranke i nacionalističkih partija, Vojvođani više ne žele da glasaju za beogradske stranke. Međutim, u Vojvodini još, nažalost, nije formiran odgovarajući autonomistički politički subjekat koji bi opravdao poverenje građana i mi ćemo svakako učestvovati u njegovom stvaranju – kazao je Ilić.
On veruje da je formiranje takvog političkog subjekta moguće uprkos ranijim neuspelim pokušajima, i smatra da bi pod tom kapom trebalo da se okupe i najuticajnije vojvođanske stranke kao što su LSV i SVM, ali i druge stranke autonomističke orijentacije.
– Videćemo kako će se stvari razvijati, ne želimo da tu budemo prilepak takozvanim velikim strankama jer svi znamo da u Vojvodini nema velikih stranaka. Ali, možemo zajednički da se približavamo u nizu malih koraka ka ostvarivanju političkog subjektiviteta Vojvodine, odnosno male državnosti. Jer, potvrdilo se nebrojeno puta da od Beograda ništa ne možemo da očekujemo, pa čak i ovaj minimalistički statut nije prihvatljiv centralnoj vlasti. To znači da sledeći korak mora biti državnost Vojvodine. Nikakvi statuti ni šminkanja neće pomoći DS-u da povrati politički mir u Vojvodini, dok bi eventualna naprednjačka vlast vodila samo u radikalizaciju vojvođanskog pitanja – istakao je Ilić.
U SDPV-u, po njegovim rečima, razmišljaju i o udruživanju na socijaldemokratskoj osnovi, kakvo najavljuje lider SDP-a Rasim Ljajić. Napominje da ipak na te najave gledaju s rezervom, jer smatraju da proces formiranja levice u Srbiji nije dobro počeo.
– Ukoliko ta levica bude formirana od sindakata i onih političkih grupacija koje su neokaljane u prethodnom periodu Miloševićevog režima i tiranije Borisa Tadića, može se razmišljati o toj opciji, ali o udruživanju s demokratama i socijalistima nema govora – rekao je Ilić.
Odbacio je, pak, mogućnost povezivanja SDPV-a u stranku regiona koju formira G17 plus, jer smatra da se ona ne zasniva na ideji suštinske, već veštačke regionalizacije.
– Mi politički subjektivitet Vojvodine nikad nećemo žrtvovati idelogiji, bilo levičarskoj ili nekoj drugoj – podvukao je Ilić.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!