IKT klaster: Ministar Knežević ignoriše domaću IT industriju

15 okt 2016

Zašto ministar favorizuje strance u IT industriji, kada ima domaće potencijale?

Vojvođanski IKT klaster optužio je danas ministra privrede Gorana Kneževića da ignoriše potencijale domaće IT industrije i da aktivno radi “na podrivanju i destabilizaciji” tog sektora.

“Potpuno smo zatečenim vešću da se donosi odluka da se favorizuje jedna strana IT kompanija. Da li je moguće da danas u Srbiji nema nijednog lidera koji neće podleći mantri o stranim direktnim investicijama (SDI)? Jer, SDI nemaju uvek iste efekte u različitim sektorima, a u sektoru softverske industrije su ti efekti katastrofalni ako su strani investitori vođeni samo iskorišćenjem domaćih ljudskih resursa”, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao direktor tog klastera Milan Šolaja.

Dodao je da je ta strana kompanija uspešna, poznata i poštovanja vredna, ali je podsetio da ta ili bilo koja druga IT kompanija može samo da preuzme ljude koji već negde rade, jer broj diplomaca koji stižu sa fakulteta ni izbliza nije dovoljan za potrebe tržišta u Srbiji.

“Možda niste znali da u Srbiji nema nezaposlenih IT stručnjaka na birou rada? U svetlu postojanja ogromnog korpusa dostupnog materijala na ovu temu, teško je verovati da vi i vaše ministarstvo niste bili svesni situacije u IT sektoru i svrsishodnosti subvencija”, naveo je Šolaja.

Izrazio je razočaranje takvom odlukom ministarstva, jer dolazi u trenutku kada je Vlada Srbije formirala Ministarski tim za IT koji već neko vreme vodi intenzivne razgovore sa predstavnicima IT zajednice o mogućnostima napretka.

“Gospodine Kneževiću, nepoverenje IT sektora prema državnoj upravi je zasluženo i sticano godinama, a ovakvi potezi, koji do kraja otkrivaju stepen nerazumevanja od strane države o tome kako stvari funkcionišu, nimalo ne doprinose vraćanju tog davno zaboravljenog poverenja”, ocenio je Šolaja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!