IGOR BESERMENJI: Nepouzdana i antidemokratska vlada okrenuta Rusiji

07 Jul 2017

Vlast manipuliše građanima Srbije i partnerima sa zapada

Nije prošlo mnogo od „potvrde prozapadne orijentacije“ Vučićeve politike, kako su to neki optimisti videli u danima izbora Ane Brnabić za premijerku, do njenog navodnog pravdanja ruskom ambasadoru u Srbiji Čepurinu, zbog izjave o proevropskoj orijentaciji kao strateškom i političkom prioritetu Srbije. Ako je istinita tvrdnja Marije Zaharove iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da je premijerka Srbije predala Čepurinu stenogram svog intervjua za Blumberg, kako bi ga uverila da je njena izjava o EU kao prioritetu Srbije u odnosu na partnerstvo sa Rusijom pogrešno interpretirana, onda sasvim sigurno već sada nema većeg dokaza da su strane agencije bile u pravu kada su procenile da je Srbija dobila još jednu nepouzdanu Vladu naklonjenu Rusiji. I pritom duboko antidemokratska.

Na stranu priroda izjave Brnabićeve, ovaj čin bi u svakom slučaju mogao da se nazove ponižavajućim, kako za javnu funkciju na kojoj se Brnabićeva nalazi, tako i za Srbiju. Logično, zaključilo bi se da je ponižavajuće i za ovu vlast, ali to bi bilo paradoksalno reći, jer se na žalost građana Srbije, ne radi ni o kakvom velikom iznenađenju, već jednom velikom kuršlusu u kontinuitetu srpske politike. Nijedna od vlada biranih od kada je dvopartijskog sistema u Srbiji nije smogla snage, a vlade birane u poslednjih nekoliko godina, uključujući i ovu, nemaju ni želju, da se odreknu servilnog odnosa prema Rusiji zbog kojeg je Srbija i faktički i u očima zapadnih partnera, s kojima ostvarujemo visok stepen ekonomske saradnje, uvek na gubitku. Najgore što Srbija može da čini u spoljnopolitičkim odnosima u ovom trenutku, jeste da se ponaša kao nepouzdani partner Zapada i da bude poligon za dokazivanje ruskog prisustva i inata na Balkanu, a Srbija upravo to čini.

Jedino dugoročno rešenje za oslobađanje od tereta postojećih principa na kojima počivaju srpsko-ruski odnosi, bilo bi članstvo u NATO-u, ali za to je potrebno da Srbija odabere odgovornu vladu koja neće graditi svoj život na besmislenoj, lažnoj i pogrešnoj ideji o Rusiji kao uvek najpouzdanijem partneru Srbije, uprkos svim strateškim političkim ciljevima. Za to je neophodno i da neki odgovorniji političari budu spremni da građanima Srbije objasne da percepcija o NATO-u mora da se promeni, kako ne bismo plaćali visoku cenu svojoj kratkovidosti i ignorancije u bližoj ili daljoj budućnosti. Do tada, bez obzira na bilo šta što piše u nekoj zvaničnoj agendi bilo koje Vlade Srbije, biće samo mnoštvo formulacija za javnost, kojima slabići srpske politike održavaju svoje političke biografije na aparatima i manipulišu građane Srbije i stvarne partnere Srbije na Zapadu. Članstvo u NATO-u bi bilo moguće u mnogo kraćem vremenskom roku od članstva u EU, ali neko mora o tome da priča iskreno, odgovorno i bez straha od suočavanja sa nerazumevanjem, jer će ga sasvim sigurno biti još neko vreme.

Neko iz okruženja predsednika Srbije Vučića mogao bi i da mu skrene pažnju na to da mu je izjava o tome da SAD „već imaju svoju bazu na teritoriji Srbije, u Bondstilu“, jednako neodgovorna koliko i netačna i manipulativna u odnosu na građane Srbije. Umesto što nastavlja sa beskrajnim manipulisanjem istinom, predsednik bi mogao da objasni šta misli o predavanju stenograma intervjua Brnabićeve Čepurinu, s obzirom na to da je mnogo puta u javnosti tvrdio da dok je njega, ambasadori stranih zemalja neće voditi srpsku politiku. Ili se to ne odnosi samo na ambasadore Rusije?

Ako ne on, možda da objašnjenje pruži premijerka Brnabić, kao funkcijom najodgovornija osoba u Srbiji.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!