IGOR BESERMENJI: Na večeri sa đavolom

09 Sep 2017

Kako je Ana Brnabić za kratko vreme postala samo još jedna od potrošenih, jadnih i besprizornih figura ovdašnje politike

Teško je reći kakva je tačno očekivanja fragmentirana i posvađana javnost u Srbiji imala od Ane Brnabić – no biće da je je malo ko očekivao bilo šta naročito dobro. Ali i pored toga, njeni postupci su razočaravajući. Ako i zanemarimo “prvobitni greh”, odnosno odluku da zaboravi na svoja temeljna životna načela i potpiše učešće u ovoj vlasti – a ona, ipak, ako ništa drugo, nije bila deo bande koja je aplaudirala Vučićevim skupštinskim odama kasapnici devedesetih godina – noviji potezi Brnabićeve su sve više Vučić-like, a to sasvim sigurno nije dobro. Ni za nju, ni za Srbiju.

I dok na društvenoj mreži Tviter pokušava da bude Ana iz komšiluka, prihvatajući „dobre fore na svoj račun“, kako ona sama nazva jednu od vesti o kojima nas obaveštavaju popularni “Njuzovci”, u politici nigde nema te Ane iz komšiluka. Brnabić je uspela da za kratko vreme napravi sve greške prosečnog srpskog političara ili političarke u poslednjih, pa, mnogo godina.

Još pre nekog vremena, ono njeno fejk „ukazivanje poštovanja“ ruskom ambasadoru, umotano u jadno objašnjenje kako je „ona“ imala potrebu da objasni šta je prava istina njenog intervjua, jasno je pokazalo da je Brnabić, ušavši u vlast sa avetinjama devedesetih, otišla na večeru sa đavolom i da u toj vlasti neće biti mesta za kul-Anu, premijerku koja vozi skuter na hrvatskom otoku Braču i svojim primerom i sa najviše moguće pozicije u zemlji pokazuje Srbiji da je ljubav – ljubav, bez obzira gde se i između koga ona javila. Umesto te kul-Ane, Ane iz komšiluka, u politici smo dobili razočaravajuću bledu kopiju istovetnih, potrošenih, jadnih i besprizornih figura srpske politike, dosadnijih od same dosade.

Brnabić je za kratko vreme na premijerskoj poziciji položila sve testove kako bi izgledala i zvučala baš poput većine političkih lidera, većih i manjih, u Srbiji, koje kao da dobijamo sa jedne od onih mašina gde se po istovetnom modelu štancuju stotine i hiljade istih proizvoda. Dokazala je da je spremna za brifinge kod ruskog ambasadora, preko medija mlatila kažiprstom Hrvatskoj nekoliko puta, imala potrebu da zadovolji bedastu glad onog dela medija kojima je bilo bitno da ponosno i ekskluzivno za njih izjavi da je ona, ipak, Srpkinja i da sve do detalja objasni svoj rodoslov, umesto da ih takve, jadne i bedne s takvim pitanjima, otera kao što Vučić izbacuje nepoželjne novinare sa konferencija.

Ana iz komšiluka je pristala da ljubav prema Srbiji dokazuje obračunima sa izmišljenim neprijateljima u regionu i stepenom poslušnosti ruskom ambasadoru. Pristala je da bude kvazi-patriotkinja i demonstrator pogrešno shvaćenog poziva za službu državi i građanima, baš kao i najveći deo političara od devedesetih naovamo. Uostalom, jednom sam pročitao kako je neko primetio da, ako Brnabićeva sa ove pozicije ništa ne uradi za LGBT populaciju, a za koga će onda nešto uraditi? Ne sećam se da je do sada dala neku zvaničniju i jasniju afirmativnu izjavu koja bi na bilo koji način pomogla unapređenju statusa LGBT populacije, koja još uvek ne može da ostvari neka od najosnovnijih prava, a o pravu na brak, koje takođe ne bi trebalo da bude sporno, da ne govorimo.

Umesto svega toga, Ana Brnabić pristala je da se uhvati u kolo sa Dačić-like, Vučić-like, Šešelj-like akterima i za sada ne izgleda da u svemu tome pronalazi sebe, niti planira da se drugačije prikaze građanima. Nije pokazala ni potrebnu dozu empatije prema radnicima na mukama, a ni potrebnu dozu prezira prema tlačiteljima države. Ne. Umesto toga, ona je podržala i izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), kojom se proširuju ovlašćenja još jedne u nizu Dačić-like, Vučić-like, Šešelj-like tipičnih figura iz srpske političke prakse, Bratislava Gašića. Sve to, veli premijerka, kako bi Srbija postala normalna država. Ovakve izmene Zakona sasvim sigurno nisu opravdane, a pogotovo kada dolaze u trenutku dok Agenciju vodi Bratislav Gašić, koji ne služi državi već jednom čoveku.

Eto, to su ukupna dostignuća Ane Brnabić u politici do danas. Nema dobrih, a ni novih fora. Sve je već viđeno. I dosadno.

(Autonomija/foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!