Igmanska inicijativa: Šešelja vratiti u Hag, ne nasedati na provokacije

02 apr 2015

"Zločini paravojnih jedinica koje su se nazivale ‘šešeljevci’, ostaće kao činjenice”

Regionalna koalicija nevladinih organizacija Igmanska inicijativa pozvala je danas vlade Srbije i Hrvatske da učine sve da ne dozvole “ratnom huškaču”, lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju da upropasti trud koji je uložen u normalizaciju odnosa između dve zemlje.

“Ne dozvolite jednom ratnom huškaču da upropaštava trud velikog broja dobronamernih ljudi koji godinama pokušavaju da saniraju štete i ublaže nesreću koje su ovim prostorima naneli Šešelj i slični umovi”, navodi se u saopštenju za javnost Igmanske inicijative.

Te nevladine organizacije su dodale da očekuju da se, u skladu sa nalogom Haškog tribunala, Šešelj što je moguće pre vrati u Hag i da tamo u zatvoru ili u zatvorskoj bolnici čeka izricanje presude.

Ocenili su da je Šešeljevo jučerašnje spaljivanje hrvatske zastave zapravo provokacija koja je smišljena kako bi se propagirali netrpeljivost i šovinizam.

“Vojislav Šešelj upravo je notorni primer takvog političara. Mnoge Šešeljeve izjave ostaće kao primeri beščašća i podsticanja na zločine, na primer uputstvo ‘kako klati Hrvate zarđalom kašikom’, a zločini paravojnih jedinica koje su se nazivale ‘šešeljevci’, ostaće kao činjenice”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali kopredsednici Igmanske inicijative Branko Lukovac iz Crne Gore, Aleksandar Popov iz Srbije, Zoran Pusić iz Hrvatske i Vehid Šehić iz Bosne i Hercegovine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!