IFJ poziva novinare na solidarnost sa kolegama u Turskoj

19 Oct 2016

Trenutno se u Turskoj u zatvorima nalazi 90 novinara, zabranjeno je više od 130 medija, ugašeno je nekoliko radio i televizijskih kanala, 2.500 medijskih radnika je izgubilo posao

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je novinare širom sveta da se solidarišu sa kolegama u Turskoj koji su uhapšeni posle neuspelog puča u toj zemlji 15. jula, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Trenutno se u Turskoj u zatvorima nalazi 90 novinara, zabranjeno je više od 130 medija, ugašeno je nekoliko radio i televizijskih kanala, 2.500 medijskih radnika je izgubilo posao.

Kako se navodi u saopštenju, poziv IFJ deo je kampanje solidarnosti sa zatvorenim kolegama u Turskoj i emiterima kojima je zabranjen rad pod nazivom “Uspostaviti slobodno novinarstvo u Turskoj”.

“U okviru kampanje održavaju se akcije solidarnosti u kojima novinari širom sveta putem društvenih mreža šalju podrške zatvorenim kolegama u Turskoj. Predsednik Erdogan mora preduzeti sve neophodne korake kako bi se novinarima omogućilo da izveštavaju bez opasnosti, uznemiravanja ili straha od zatvora”, navodi IFJ u pozivu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!