I RTV protiv štetnog uticaja nacionalnih saveta

Predsednik UO RTV Boris Labudović podneo ostavku zbog mogućeg uticaja nacionalnih saveta na programe na manjinskim jezicima Radiotelevizije Vojvodine

05. okt 2011

Predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) Boris Labudović podneo je ostavku na tu funkciju, nezadovoljan zbog budućeg mogućeg uticaja manjinskih nacionalnih saveta na uređivačku politiku pokrajinskog javnog servisa.

Labudović je u obrazloženju za ostavku naveo da je predstojeća izmena Statuta RTV-a radi usklađivanja ovog akta sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina za njega neprihvatljiva.

“Isti zakonodavac Zakonom o radiodifuziji propisuje nezavisnost i samostalnost u radu RTV-a, a Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina – to praktično poništava. Ukoliko bi se potonji xakon striktno poštovao UO i menadžment RTV-a ne bi birao čak 16 od 21 odgovornog urednika”, naveo je Labudović.

On je upitao kako će onda generalni direktor i urednici RTV-a odgovarati za uređivačku politiku, ako im tri četvrtine odgovornih urednika postavljaju nacionalni saveti.

„Time praktično gubimo nezavisnost i samostalnost na tri od pet radijskih i televizijskih  programa koje emituje RTV. A svi smo već videli kako u praksi izgleda uticaj nacionalnih stranaka na medije preko nacionalnih saveta”, naveo je Labudović.

Boris Labudović je na ovoj funkciji bio od 19. februara 2009. godine.

Upravni odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić-Joković, koja je zaposlena u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine” na mestu šefa službe za odnose sa javnošću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga