I autonomija se različito brani

Uprkos očekivanjima pojedinih regionalnih partija u Vojvodini da bi proces preregistracije političkih stranaka…

07. sep 2009

VojvodinaUprkos očekivanjima pojedinih regionalnih partija u Vojvodini da bi proces preregistracije političkih stranaka mogao biti ključan za objedinjavanje autonomističkih snaga u Pokrajini, to se, po svemu sudeći, ipak neće dogoditi. Naime, najveće vojvođanske stranke očekuju da će i u novim uslovima očuvati stranački identitet, bez oslanjanja kako na manje ideološki i regionalno bliske partije, tako i na stranke čije se osnivanje tek najavljuje na nacionalnom nivou.
Savez vojvođanskih Mađara, zbog statusa manjinske stranke, nije prinuđen na to da razmišlja o opstanku na političkoj sceni koji bi podrazumevao objedinjavanje sa srodnim političkim akterima. Liga socijaldemokrata Vojvodine takođe samostalno kreće u sakupljanje potpisa za preregistraciju, dok o bližoj saradnji s drugim strankama razmišlja jedino u kontekstu izbornih koalicija. Funkcioneri Lige tako ne odbacuju mogućnost nastavka saradnje s aktuelnim strateškim partnerom – Demokartskom strankom, niti, pak, isključuju mogućnost saradnje s partijama u nastajanju, čije formiranje najavljuju ministri Rasim Ljajić, koji pokušava da okupi socijaldemokratski blok, i Mlađan Dinkić, čija ambicija je da formira stranku regionalista.
Ostale vojvođanske partije, koje, inače, nemaju parlamentarni status, ali su u javnosti prepoznatljive po pokušajima da se nametnu kao opcija koja zagovara federalizaciju Srbije u kojoj bi Vojvodina imala status bitno drugačiji od sadašnjeg, uglavnom još razmišljaju o modelima budućeg političkog delovanja. Socijaldemokratska partija Vojvodine jedina je među njima koja se našla među potpisnicima Memoranduma o osnivanju Socijalno-demokratskog pokreta Srbije, u kojem je i „Klub 21“ Dušana Janjića, kao i još nekoliko manjih stranaka, te nevladinih i sindikalnih organizacija.
Predsednik SDPV-a Miroslav Ilić kaže da ta stranka ovim neće izgubiti identitet, već da će pre priključena ovom pokretu krenuti u proces preregistracije. On takođe u izjavi našem listu ističe da saradnja sa strankama koje regionalno nisu vezane za Vojvodinu ne znači i odustajnje od autonomističkih ideja, navodeći da su one sadržane i u navedenom Memorandumu.
– U Memorandum o osnivanju Socijal-demokratskog pokreta, na naš predlog, uneta je odredba koja Srbiju definiše kao složenu, regionalizovanu i decentralizovanu državu u kojoj će se Vojvodini, po osnovu njenih istorijskih prava i opredeljenja njenih građana da svojom voljom uđu u sastav Srbije, garantovati regionalni politički subjektivitet, te pravo na ustav i samostalne demokratske institucije – naveo je Ilić.On očekuje da će i druge vojvođanske stranke, učesnice Vojvođanske konvencije, podržati formiranje ovakvog pokreta.
– Tajkunska privatizacija, ratovi, krađa društvene imovine, rušenje vojvođanske autonomije… Svi ti negativni procesi Srbiju su pretvorili u tako besprizorno centralističku državu da je vojvođanska kasa pred bankrotstvom, a vojvođanski resursi se prodaju u bescenje. Takvo stanje je neodrživo! – istakao je Ilić.
On kaže da nema razumevanja za vojvođanske stranke koje podržavaju aktuelnu Vladu uprkos tome što vojvođanski statut već godinu dana čeka potvrdu republičkog parlamenta. Dodaje da bi zbog neispunjavanja ustavne obaveze, koja uključuje i izjašnjavanje o statutu APV, republički parlament morao biti raspušten.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga