Hunjadi: Posledica jačanja ruskog uticaja u Evropi je jačanje nacionalizama

19 Oct 2016

Rusija ima veoma bliske veze sa pojedinim evropskim ekstremističkim političarima

Politički analitičar Buču Hunjadi iz mađarske organizacije Politički kapital (Political Capital) izjavio je danas u Zadru u Hrvatskoj da raste ruski uticaj u Evropi, što izaziva zabrinutost u vezi sa nacionalističkim i izolacionističkim tendencijama, koje su posledica takvog uticaja.

Hunjadi je na Regionalnoj školi političke analize i istarživačkog novinarstva rekao da se međunarodna javnost počela interesovati za tu temu tek nakon ruske aneksije Krima, rata u Siriji i migrantske krize.

Naveo je da Rusija ima veoma bliske veze sa pojedinim evropskim ekstremističkim političarima, poput liderke desničarskog Nacionalnog fronta iz Francuske Marin Le Pen, lidera ultradesničarskog Jobika iz Mađarske Gabora Vone i bivšeg lidera ultradesničarskog britanskog UKIP-a i zagovarača “bregzita” Najdžela Faraža.

“Kada se uklone maske, vidi se da se iza njihovih likova zapravo krije Putin, s kojim rade na slabljenju Evropske unije”, kazao je Hunjadi.

Mađarska organizacija Politički kapital bavi se od 2009. godine istraživanjima na temu ruskog političkog i kulturnog uticaja u Evropi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!