Huliganski napad kao najava Parade ponosa

10 sep 2012

Pride week, kako se zove nedelja u okviru koje će biti održana i Parada ponosa u Beogradu, planirana je od 30. septembra do 7. oktobra 2012. godine. I ranijih godina, ovoj manifestaciji prethodilo je huligansko nasilje nad LGBT populacijom

Još jedan gej mladić pretučen je u Beogradu, u noći između petka i subote u parku u Fruškogorskoj ulici u centru grada, saopštila je Gej Strejt alijansa. Kako su naveli, 25-ogodišnjeg V. M. je zajedno sa još jednim mladićem dok je prolazio kroz park na putu do obližnjeg gej kluba, napala grupa od šest osoba starih između 16 i 20 godina.

Policija, koja je brzo stigla, zatekla ga je u polusvesnom stanju, a u Urgentnom centru konstatovano mu je više teških telesnih povreda. Na licu mesta pronađen je mesaraski čekić.

Jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić upozorava za RSE da država mora odlučno da reaguje na nasilje.

“Ono što za sada znamo, napad je očigledno dobro organizovan. Potpuno je neverovatno da mladići, ako je zaista u pitanju mesarski čekić, sede sa hladnim oružjem u parku, gde uglavnom uvek ima policije zbog činjenice da je u blizini gej klub. To predstavlja još jedan dokaz da su zločini iz mržnje svakodnevnica sa kojom se suočavaju pripadnici LGBT populacije. Ono što posebno zabrinjava, jeste činjenica da mi ni u ovoj situaciji nakon dva dana nemamo uhvaćene napadače i verovatno kada budu uhvaćeni taj posao će verovatno biti spor, što znamo iz drugih postupaka. Ono što je takođe zanimljivo, niko sem poverenice za ravnopravnost se nije oglasio od vlasti iako ovaj napad jeste brutalan. Ključna odgovornost je na državi i ona mora nešto uraditi po ovom pitanju“, kaže Miletić.

Pride week, kako se zove nedelja u okviru koje će biti održana i Parada ponosa u Beogradu, planirana je od 30. septembra do 7. oktobra 2012. godine. I ranijih godina, ovoj manifestaciji prethodilo je huligansko nasilje nad LGBT populacijom.

„Glavni problem koji nas šokira jeste da se Parada ponosa vezuje za nasilje. Parada ponosa je manifestacija na kojoj mi dižemo glas, to je svojevrstan štrajk upozorenja gde se traži efikasnija borba protiv nasilja. Ne može se reći da parada dovodi do nasilja. Mi smo ovogodišnji Prajd najavili još u maju, dakle postojalo je jako puno vremena da se, ako treba, ona bezbedonosno priprema i zaista je potpuno neprikladno od predstavnika vlasti da govore da će se ustavna prava odlučivati na nivou policije bezbedonosnih struktura. To je potpuno neprihvatljivo u demokratskoj zemlji i mi očekujemo da država funkcioniše“, naglašava Miletić.

Povodom napada na mladića za sada su reagovali poverenica za zaštitu ljudskih prava u Srbiji, Gej Strej Alijansa i organizacijski odbor Parade ponosa. Organizacije su zatražile od vlasti hitan pronalazak napadača.

“GSA zahteva od svih nadležnih institucija da se odmah i ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje koje smo imali i prošle godine u ovom periodu ne ponovi. Odsustvo rešavanja problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tokom Parade ponosa ali i svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posledicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva”, navodi se u saopštenju GSA.

(Iva Martinović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!