HRW: U Srbiji malo napretka

22 jan 2012

Srbija je napravila malo vidljivog napretka po pitanjima ljudskih prava u 2011

Srbija je prošle godine ostvarila „malo vidljivog napretka“ po pitanju ljudskih prava pri čemu je situacija s etničkim manjinama i dalje zabrinjavajuća, dok su nezavisni novinari suočeni s pretnjama i nasiljem, navodi se u izveštaju Hjman rajts voča (Human Rights Watch).

U danas objavljenom godišnjem izveštaju HRW-a navodi se i da je potrebno reformisati slab azilantski sistem u Srbiji, dok se zbog rasta napetosti s Kosovom pogoršao dijalog Srbije i Evropske unije.

„Srbija je napravila malo vidljivog napretka po pitanjima ljudskih prava u 2011, uprkos tome što je Evropski parlament u januaru ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom, i hapšenju Rastka Mldića i Gorana Hadžića, dva preostala begunca od Haškog tribunala“, navodi se u izveštaju.

HRW je ocenio da su „neprijateljski činovi prema nezavisnim medijskim kućama i novinarima ostali ozbiljan problem“.

Srpska vlada razmatra nacrt zakona o medijskoj strategiji koji su kritikovale novinarske organizacije zbog omogućavanja nastavka državnog vlasništva u medijima i „neadekvatne zaštite od političkog mešanja u pogledu medijskog sadržaja“, navodi HRW.

U izveštaju se navodi i da je posle „brutalnog napada“ na kamermana televizije B92 tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića, Milan Savatović osuđen na 10 meseci kućog zatvora, dok su njegovi saučesnici uslovno oslobođeni.

Takođe se navodi da su napadači na novinara Vremena Teofila Pančića dobili tri meseca zatovra, iako je zakonom predviđeno da se za takav prekršaj dobije šest meseci do pet godina zatvora, ali se dodaje da je posle žalbe kazna povećana za sedam meseci.

U izveštaju se navodi i da je prećeno autorima Insajdera na televizji B92 zbog emisije „Prevara veka“.

Romi su i dalje suočeni s diskriminacijom i napadima, navela je međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskh prava sa sedištem u Njujorku.

Uz podsećanje da je otkazana gej parada zbog straha od masovnog nasilja, u izveštaju se navodi da da su lokalne i međunarodne nevladine organizacije optuživale srpske vlasti da popuštaju pred pretnjama i da ne rade dovoljno na suzbijanju govora mržnje.

Haški tužilac Serž Bramerc naglasio je značaj tehničke saradnje Srbije s Tribunalom, kao i značaj regionalne saradnje u suđenjima za ratne zločine, navodi HRW i dodaje da se procesi pred domaćim sudovima postojano odvijaju, premda je sud za ratne zločine kritikovan zbog ograničenog napretnka i povlačenja optužnica usled nedostatka dokaza.

U izveštaju se navodi da je Evropski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji i da je u rezoluciji naglašen značaj ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova i potreba poboljšanja odnosa prema manjinama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!