Hrvatska: Zbog govora mržnje Z1 televiziji privremeno oduzeta koncesija

23 jan 2016

Zbog govora mržnje Marka Juriča, Vijeće za elektronske medije odlučilo je oduzeti koncesiju Z1 televiziji na tri dana

Zbog govora mržnje Marka Juriča, Vijeće za elektronske medije odlučilo je oduzeti koncesiju Z1 televiziji na tri dana. Riječ je o najtežoj kazni koju je to tijelo izreklo od osnivanja.

Od 26. do 29. januara neće se emitovati program Z1 televizije. Odluka je to koju je donijelo Vijeće za elektroničke medije zbog govora mržnje emitovanog u emisiji ‘Markov trg’, voditelja i urednika Marka Juriča.

Podsjetimo, emisiju prikazanu 12. januara 2016. Jurič je završio sljedećim riječima: ‘Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’’. Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sljedeće sedmice u emisiji emitovanoj 19. januara.

Iz Agencije poručuju i da će svu dostupnu dokumentaciju proslijediti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, ovlaštenom podnositelju prekršajnog naloga u slučajevima javnog poticanja na vjersku, rasnu, nacionalnu i druge vrste netrpeljivosti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!