Hrvatska u fokusu 24. Palića

13 jula 2017

U okviru 24. FEF Palić biće ukupno prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija

Hrvatska je zemlja u fokusu 24. Festivala evropskog filma (FEF) Palić, koji će prikazati osam ostvarenja novije produkcije iz te susedne zemlje, dok će u konkurenciji za glavne nagrade biti “Kratki izlet” Igora Bezinovića, istovremeno sa domaćom premijerom na 64. Pulskom filmskom festivalu. U drugom palićkom takmičarskom programu Paralele i sudari učestvuje film “Ne gledaj mi u pijat” mlade rediteljke i scenaristkinje Hane Jušić, dobitnice Beogradskog pobednika na ovogodišnjem Festu u Beogradu, koja je takođe u Puli u trci za glavnu nagradu.

Program Hrvatska u fokusu otvoriće 16. jula u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” u Subotici film “Ustav Republike Hrvatske” doajena hrvatske i jugoslovenske kinematografije Rajka Grlića, koji je pobedio na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu 2016. i potom sa uspehom prikazivan u redovnoj bioskopskoj distribuciji u regionu, a biće prikazan i u nacionalnom programu u Puli. U toj angažovanoj i duhovitoj drami, prema scenariju Ante Tomića i Grlića, izuzetnu ulogu ostvario je srpski glumac Nebojša Glogovac.

U selekciji Hrvatska u fokusu je i komedija “Ministarstvo ljubavi” Pava Marinkovića, čiji je glavni lik nezaposleni biolog Krešo, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Država je odlučila da stane na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u vanbračnim zajednicama, a primaju penzije pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakomplikuju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica…

Publika 24. Palića, koji će biti održan od 15. do 21. jula, videće i dokumentarac “Dum Spiro Spero”, prvi film poznatog novinara i pisca Pera Kvesića (67), nekadašnjeg glavnog urednika “Poleta”. Suočen sa ozbiljnom bolešću, Kvesić je snimio ispovedni dokumentarac za koji potpisuje režiju, scenario, kameru, ali i muziku, odnosno u filmu svira drombulje. Preplićući scene iz svoje svakodnevice, misli o knjigama i o smrti, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.

Igrani film “Goran” reditelja Nevija Marasovića, takođe jednog od kandidata za Veliku zlatnu arenu u Puli, kombinuje elemente klasične drame i skandinavskog trilera. Glavni junak Goran samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara ispoljiće se i ukrstiti vatrene naravi lokalaca.

Iz aktuelne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je četiri zanimljiva ostvarenja. To su “Ježeva kućica” Eve Cvijanović, “Planemo” Veljka Popovića, “Kokoš” Une Gunjak i “Piknik” Jure Pavlovića, dobitnika Evropske filmske nagrade za najbolji kratki film.

“Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji učestvuje u Glavnom takmičarskom programu 24. FEF Palić, predstavlja hibrid dokumentarca i fikcije. Film prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji se tokom leta u Istri provodi po festivalima. Jednog dana sreće poznanika Roka, koji njega i nekolicinu drugih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovekovnim freskama. Kada im se pokvari autobus, a oni se na putu izgube, njihov kratki izlet prerašće u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Bezinović je na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” dobio nagradu za najbolju režiju, kao i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je prethodno imao svetsku premijeru na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

U okviru 24. FEF Palić biće ukupno prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, omaž programi dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!