Hrvatska: Spriječeno postrojavanje stranačke vojske AHSP-a

01 Mar 2015

U Zagrebu je onemogućeno postrojavanje vojske Autohtone - Hrvatske stranke prava, a njen predsjednik je priveden

Ni u središtu Zagreba, ni na grobu Ante Starčevića, plan Autohtone – Hrvatske stranke prava (AHSP) da postroje i daju zakletvu stranačkoj vojsci – nije uspio. Okupilo ih se tek dvadesetak, a predsjednika stranke Dražena Keleminca i još četiri člana policija je privela u službene prostorije.

Keleminec je postrojavanje, inače, nedavno najavio u Koprivnici, nakon što je otpjevao ustašku pjesmu “Evo zore, evo dana.”

„On je uhićen, ja ne znam, vjerojatno u putu dovdje. Ovdje nitko nije ustaša, ovdje smo svi domoljubi. Mi nismo htjeli nikoga napasti, nego smo se jednostavno htjeli ovaj postrojiti na Trgu bana Jelačića”, rekao je Al Jazeeri Zoran Mareković, komandant stranačke vojske AHSP-a.

Kontra poruke

Ministar unutarnjih poslova takav je skup u centru Zagreba zabranio, zbog, kako je naveo, mogućeg uznemiravanja većeg broja građana.

No na Trgu bana Jelačića održao se kontraskup. Oko dvije stotine članova inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, kažu, došli su dići glas protiv mržnje i netolerancije.

“Ovo je kontraporuka njima, da. Dakle, ovdje su se skupili ljudi, pretpostavljam koji su protiv svakog oblika ustaštva, četništva, nacizma, fašizma. Tako da mislim da je to dobar pokazatelj da ljudi su građani, da su protiv takvog postrojavanja “, kaže Nataša Jovičić, direktorica Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac.

Ipak, protestni skup su čuvale jake policijske snage, a zbog dobacivanja i alkoholiziranog stanja privedeno je dvoje građana.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!