Hrvatska slavi Dan nezavisnosti

08 Oct 2016

Na današnji dan prije 25 godina Hrvatska je, odlukom Sabora, prekinula sve državno-pravne veze sa SFRJ

Hrvatska slavi Dan nezavisnosti u znak sjećanja na odluku Hrvatskog sabora koji j prije tačno 25 godina raskinuo sve državnopravne veze sa Jugoslavijom.

Ovaj državni praznik obilježava se u trenutku kada Hrvatsku očekuje formiranje nove vlade i saziva Hrvatskog sabora.

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar hrvatske vlade Andrej Plenković, sa delegacijom stranke, položio je vijence i zapalio svijeće kod Zida boli i centralnog križa na groblju Mirogoj, kao i na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Govoreći o formiranju vlade, Plenković je rekao da će potpise povjerenja od Mosta dobiti u ponedjeljak ujutro, nakon čega će ići kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja će mu povjeriti mandat za sastav vlade.

Zajednički program bit će usaglašen sljedeće sedmice, kao i ministarske pozicije.

Ključni datum u modernoj historiji Hrvatske

„Razgovarat ćemo o svim kandidatima pa naravno najprije unutar HDZ-a, a ujedno i o kandidatima Mosta. Kriteriji koje smo dogovorili u smislu četiri ministarstva u odnosu na današnjih sedam, mislim da su razumni i racionalni. Kada je riječ o kandidatima, kada dobijem mandat od predsjednice Republike Hrvatske, onda ću u toj ulozi i razgovarati sa svim potencijalnim kandidatima i donositi odluke“ rekao je Plenković.

Naglasio je kako je 8. oktobar prije 25 godina bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza sa SFRJ.

Istaknuvši kako je danas izuzetno važan dan, podsjetio je kako je 8. oktobra 1991, Hrvatski sabor tajno zasjedao u zgradi INA-e.

“Tih povijesnih dana, sada četvrt stoljeća kasnije, prisjećamo se s ponosom i obavezom da, uoči formiranja novog saziva Sabora i nove vlade, prionemo angažirano raditi na zadaćama koje su sada prioritet suvremenoga hrvatskog društva”, poručio je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!