Hrvatska: Orešković predstavio buduće hrvatske ministre

21 jan 2016

Uz premijera Oreškovića i dvojicu potpredsjednika - Karamarka i Petrova, nova hrvatska vlada imat će i 20 ministara

Nakon Tihomira Oreškovića, mandatara za sastavljanje nove hrvatske vlade, svoje je kandidate za ministre predstavio i Most nezavisnih lista.

Čelnik Mosta Božo Petrov predstavio je u središnjici stranke šest ministarskih kandidata koji u novu Vladu ulaze iz kvote Mosta rekavši kako, zbog načina na koji su odabrani, ulijevaju nadu u četiri plodonosne godine hrvatske Vlade.

„Oduševljen sam načinom na koji su se odvijali borba i pregovori tijekom protekla dva i pol mjeseca da bismo došli do ovih rezultata. Znam da je to možda bilo predugo, ali na kraju kada se vidi učinak i kada se pokaže da smo zaista ostali pri onome o čemu smo u početku govorili, o stručnoj reformskoj vladi, moramo biti zadovoljni“, rekao je Petrov.

Od predstavljenih kandidata se, kaže, puno očekuje. „S obzirom na koji način smo ih izabrali ne vjerujem da će bilo što drugo uslijediti osim uspjeha“, ustvrdio je lider Mosta,kako prenosi Hina.

Most: Ako netko ne zadovolji, tražit ćemo hitnu smjenu

U priopćenju koje je Most uputio nakon konferencije za novinare navodi se da je uz jasne kriterije odabira ministara Most sastavio i plan reformi, te će ocjenjivati brzinu i kvalitetu njihove provedbe, a ako netko od ministara ne zadovolji kriterije zahtjevat će se njegova hitna smjena.

Mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak imena potencijalnih ministara koje će u petak, zajedno sa svojim programom, predstaviti Hrvatskom saboru i od zastupnika zatražiti povjerenje.

Potvrdio je kako će, uz njega, nova vlada imati dva potpredsjednika – to će biti predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, te 20 ministara.

„Vjerujem da ćemo imati jedan zdravi miks, koji će vrlo pozitivno surađivati zajedno. Bitan je timski duh, tim koji je spreman raditi. Ovaj tim je moj tim i spreman je pokrenuti Hrvatsku i raditi da stvorimo uspješnu i bolju Hrvatsku“, rekao je Orešković u obraćanju novinarima.

Kazao je kako je u posljednjih 10-15 dana imao više od 60 sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa, akademske zajednice i iz javnog sektora.

„Ispred nas su veliki izazovi, i to ćete vidjeti kad prezentiram vladu. Članovi kabineta su mi dali podršku, ali i ideje koji su mi vrlo bitne i koje će mi koristiti“, dodao je Orešković.

Bez ministra unutarnjih poslova

Novinarima je prije obraćanja mandatara podijeljen popis predloženih ministara, na kojemu nije naveden ministar unutarnjih poslova.

Neslužbeno se doznaje da je to Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.

Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za ministra gospodarstva predložen je Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci; obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović; pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića; a uprave Dubravka Jurlina-Alibegović, s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a; rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku; a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.

Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu; turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a; zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje; graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća; a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik.

Ministar zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice; znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, s Filozofskog fakulteta u Rijeci; kulture Zlatko Hasanbegović, s Instituta „Ivo Pilar“; regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije; a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!