Hrvatska: Opada podrška pristupanju EU

06 jan 2012

Prema istraživanju koje je sprovedeno početkom januara podrška hrvatskih građana EU neznatno je pala u odnosu na prošli mesec iako je državni vrh upregnuo sve snage da građane uveri u dobrobit ulaska u EU

Završetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU u početku je osnažilo podršku hrvatskih građana članstvu zemlje u zajednici evropskih država i naroda. Međutim, u posljednjih se četiri mjeseca uočava zaustavljanje tog trenda povećanja podrške, pa i djelomično smanjivanje. Preokretu tog trenda nije pomoglo niti potpisivanje Ugovora o pristupanju, kao ni započeta promotivna kampanja.
Kad je riječ o razini potpore u općoj populaciji (obuhvaća i dio populacije koji neće izaći na referendum, odnosno ne znaju hoće li izaći ili neće) ovomjesečna su istraživanja pokazala potporu hrvatskom članstvo u EU od 55,1% što je 0,5 posto manje u odnosu na prošlomjesečno istraživanje.

Najniža potpora EU bila je u svibnju nakon prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču te je iznosila 44,6 posto.

S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za šest postotka. Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 33,3% hrvatskih građana u odnosu na prošlomjesečnih 32,9 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,6 posto neodlučnih (prošli mjesec 11,4 posto ).

Da je referendum početkom siječnja njemu bi pristupilo nešto više od 60 posto ispitanih.

(www.tportal.hr)

 

Podelite ovu stranicu!