Hrvatska i Mađarska među 10 najbližih bankrotu

09 Jun 2012

Listu najugroženijih zemalja predvode Grčka i Argentina, a slijede ih Kipar, Ukrajina, Portugal i Venecuela

Hrvatska i Mađarska su među zemljama sa najvećim šansama za bankrot, odnosno s najvećom cijenom osiguranja duga, objavljeno je na američkom specijalizovanom portalu Business insider (BI).

Ekipa BI je prostudirala tržište CDS-a (Credit default swaps) za 59 zemalja i sastavila listu od 20 zemalja s najvećim šansama za bankrot, odnosno sa najvećom cijenom osiguranja duga.

CDS je sporazum o finansijskom derivatu po kome će prodavac CDS-a nadoknaditi kupca u slučaju bankrota ili drugog razvoja događaja sa kreditom.

Hrvatska se nalazi na 10. mjestu svjetske ljestvice, sa CDS-om od 563,95 bodova.

Po tome je Hrvatska ugroženija od Španije i Italije, iako ove zemlje, članice eurozone, grcaju u finansijskim problemima.

Poseban entitet

Prema BI-ju, jedina relativno utješna vijest je da je hrvatski trošak zaduživanja na godišnjem nivou smanjen za 1,9 posto.

Listu najugroženijih zemalja predvode Grčka i Argentina, a slijede ih Kipar, Ukrajina, Portugal i Venecuela.

U lošijem položaju od Hrvatske još su Egipat, Irska i Mađarska, koja je na devetom mjestu, a u neznatno boljem su Španija i Italija.

BI je kao zaseban entitet iz sastava Ujedinjenih Arapskih Emirata izdvojio Dubai, koji je 15. na listi najugroženijih od bankrota.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!