Hrvatska: Građani za EU

23 jan 2012

Građani Hrvatske odlučili da Hrvatska pristupi Evropskoj uniji. Bez obzira na jaku kampanju evroskeptika, skoro dvotrećinskom većinom na jučerašnjem referendumu rečeno je DA ulasku u EU

Građani Hrvatske su na referendumu u nedelju odlučili da Hrvatska pristupi Evropskoj uniji (EU).

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske saopštilo je da je na referendum ukupno izašlo 43,58 posto birača, da je prebrojano 98,24 posto listića, od čega je za glasalo 66,24 posto, a protiv 33,16 posto.

Kao najveći evroskeptici pokazali su se Dalmatinci, a u Bosni i Hercegovini je glasalo tek nešto više od dva posto birača.

Birališta su otvorena u sedam sati ujutro, a glasanje je okončano u 19 sati.

Na drugom referendumu u istoriji Hrvatske, građani su se izjašnjavali o pristupanju EU, s kojom je Hrvatska pregovarala od oktobra 2005. do 30. juna prošle godine, kada su zaključeni pristupni pregovori i potpisan Pristupni ugovor. Nešto više od 4,5 miliona birača moglo je glasati na ukupno 6.749 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu.

Prvi referendum je bio o nezavisnosti.

Budući da su se građani odlučili za za EU, Hrvatska će 1. jula 2013. godine postati punopravna članica Unije, nakon što hrvatska skupština i parlamenti 27 država članica EU ratifikuju Pristupni ugovor.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!