Hrvatska: Grabar-Kitarović uručila mandat Plenkoviću

10 Oct 2016

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice s 91 potpisom potpore dobio povjerenje za sastav nove hrvatske vlade

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je dala mandat sa sastavljanje nove vlade predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću, koji joj je u podne u Uredu predsjednice predočio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je kako je s Plenkovićem obavila razgovor nakon što joj je donio 91 potpis, čime je dokazao da uživa povjerenje većine izabranih saborskih zastupnika, te mu je uručila mandat za sastav nove 14. hrvatske vlade.

Čestitala mu je na potpori te poželjela da buduća Vlada bude stabilna i djelotvorna jer građani očekuju da što prije preuzme odgovornost.

Plenković se zahvalio Predsjednici istaknuvši kako je “mandat velika čast, odgovornosti i obveza da u što kraćem roku pristupi formiranju Vlade, kojoj će prioriteti biti budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta i demografska obnova”.

Najavio je da će program Vlade koji će pripremiti s partnerima, biti orijentiran prije svega na gospodarstvo, a slijedi i izrada proračuna za 2017., predstavljanje cjelovite porezne reforme.

“Ulagat ćemo u generatore rasta, u brojne sektore, od poljoprivrede, industrije, turizma i drugih aktivnosti, kao i na jačanje institucija hrvatske države u svim aspektima. Jer je upravo pravna i porezna predvidljivost i na određeni način sigurnost ključna za naše gospodarske subjekte i za strane ulagače”, dodao je.

Kreću razgovori o kandidatima za ministre

U dogovoru sa svim političkim partnerima u Hrvatskoj, rekao je Plenković, radit će na inkluzivnom, tolerantnom ozračju u društvu, sprječavati podjele i kreirati ono ozračje koje je nužno za uređenu članicu EU i NATO.

“Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada je pred nama da Hrvatska bude moderna, europska država u kojoj će se svi naši građani osjećati ugodno, u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava i stoga sam inzistirao da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži buduću Vladu”, naglasio je Plenković.

Plenković je došao kod predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka.

Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak 14. listopada.

Plenković je ranije u ponedjeljak izjavio da će tijekom jutra dobiti potpise potpore od zastupnika Mosta, izrazivši uvjerenje da će na podnevni sastanak u Uredu predsjednice na Pantovčaku doći se više od 90 potpora potpore za sastavljanje vlade Hrvatske, u kojoj će, najavio je, biti više žena.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je potom da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koje on nosi predsjednici Republike i od koje će tražiti mandat za sastavljanje nove vlade.

Mandatar buduće hrvatske vlade rekao je da tijekom ponedjeljka dana kreću u razgovore s kandidatima za ministre, istaknuvši kako će javnost o tome izvijestiti “kada sve bude konsolidirano”.

“Danas ćemo imati sastanak jedne skupine u okviru HDZ-a i nakon toga krećemo u razgovore”, izjavio je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a nakon što je od predsjednice Republike dobio mandat sa sastavljanje nove Vlade, odgovarajući na pitanja kada počinju razgovori s kandidatima za ministre.

“Spekulirati neću. Sloboda je tu, a kada sve bude konsolidirano tada ću točno reći o čemu je riječ. Mislim da je to u ovoj situaciji jedini odgovoran i ispravan put”, poručio je mandatar Plenković.

Za utorak je najavio sastanak s aktualnim i budućim predsjednikom Hrvatskog sabora na kojem će precizno dogovoriti sva pitanja vezana uz konstituirajuću sjednicu Sabora.

U novoj vladi više žena

Plenković je najavio da će u novoj vladi, suprotno medijskim nagađanjima, biti više žena.

“Bit će više žena. Žalostim se takvim procjenama da ih ne bi bilo. To ne bih bio ja kada u vladi ne bi bilo barem nekoliko kolegica”, odgovorio je na novinarski upit hoće li žene biti zastupljene u novoj vladi.

Upitan hoće li po novom Ovršnom zakonu od ovrhe biti zaštićena jedina nekretnina, predsjednik HDZ-a je kazao kako se na njegovu prijedlogu još uvijek usuglašavaju stručnjaci i nadležno ministarstvo.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković najavio je da će u petak, na konstituirajućoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlamenta, biti doneseno nekoliko zakona vezanih uz ustrojstvo vlade te zakoni koje je u svojim točkama predložio Most.

Drži da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom idućeg tjedna.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!