Hojt Ji: Zapadni Balkan neće dostići EU ni za trideset godina

05 jula 2017

"Prioritet broj jedan mora biti ekonomski napredak"

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji ocijenio je da zemlje Zapadnog Balkana neće dostići prosjek EU ni za 30 godina.

„Prioritet broj jedan mora biti ekonomski napredak. Većina država regiona ima rast od tri ili četiri odsto godišnje, ali čak i sa tim razvojem ili razvojem od šest odsto neće dostići prosjek EU u sljedeće tri decenije“, rekao je Ji za sutrašnji broj beogradskog nedjeljnika „Nin“.

On je naveo da SAD ne žmure na korupciju političara na Balkanu, ali da su za izbor lidera odgovorni građani.

Odgovarajući na pitanje kako teku razgovori sa liderima u regionu i šta oni traže zauzvrat, Ji je rekao da je Amerika tu da pruži podršku, savjet, ako je potreban, ali da i povremeno poziva na odgovornost svoje partnere.

„Kada mi ili naši partneri preuzmemo neku obavezu, smatramo da strane jedna drugu treba da drže za riječ za ono na šta su se obavezale“, rekao je on.

Ji je ocijenio da je jedan od najvažnijih faktora na Balkanu saradnja SAD i EU, jer gdje god su djelovali zajedno, obično je bilo napretka.

On smatra da je ključni činilac napretka volja političkih lidera da urade ono šta je potrebno i prihvate savjet i pomoć međunarodne zajednice.

„Pokušavamo zajedno sa našim partnerima da utvrdimo zajedničke ciljeve. Očigledno je da se ne slažemo ni sa jednom zemljom u potpunosti“, dodao je Ji, koji neke od poteza političkih lidera na Balkanu naziva „spornim pitanjima“.

Prema njegovim riječima, SAD su pokazale na Balkanu želju da sve zemlje postanu stabilnije, da se razvijaju i da budu bezbjedne.

„Ti ciljevi su međusobno povezani i, ako se složimo koji su koraci neophodni, do napretka će veoma brzo doći“, naveo je Ji.

On smatra da je u Crnoj Gori političko rukovodstvo donijelo stratešku odluku da se priključi NATO-u i EU.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!