Hlas ljudu od danas objavljuje onlajn izbor vesti na srpskom jeziku

15 apr 2015

Redakcija želi jasno da stavi do znanja da ne želi da se poistovećuje sa procesom getoizacije manjinskih medija

Nedeljnik na slovačkom jeziku “Hlas ljudu” od danas je na svojoj internetskoj stranici počeo da objavljuje i izbor vesti na srpskom jeziku, saopštila je redakcija tog nedeljnika čiji je osnivač Nacionalni savet Slovaka.

“Izbor vesti sa informacijama o dešavanjima, manifestacijama i uopšte o delovanju vojvođanskih Slovaka o kojima pišu novinari ‘Hlas ljudu’ od danas je dostupan i na srpskom jeziku”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je na ovaj način redakcija nedeljnika „Hlas ljudu“ nastavila da sprovodi uređivačku politiku koju je početkom svog mandata u septembru 2013. formulisala odgovorna urednica Vladimira Dorčova Valtnerova, a u kojoj važnu odrednicu predstavlja ostvarivanje interkulturalnog dijaloga i proširenje oblasti prezentacije medijskih sadržaja i u pravcu većinskog stanovništva.

“Prevod vesti na srpski jezik zahteva dodatne ljudske i finansijske resurse, ali i uprkos tome što u ovom trenutku redakcija ‘Hlas ljudu’ ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, odlučili smo da se upustimo u pilot projekat prevođenja najvažnijih vesti na srpski jezik”, kazala je za Autonomiju Vladimira Dorčova Valtnerova.

Ona je dodala da na taj način redakcija želi jasno da stavi do znanja da ne želi da se poistovećuje sa procesom getoizacije manjinskih medija.

Precizirala je da će se u okviru prve faze pilot projekta prevoditi samo vesti o slovačkoj vojvođanskoj manjini koje su značajne za celu manjinu ili za Vojvodinu, dok će po isteku probnog perioda od nekoliko meseci redakcija odlučiti u kom pravcu i na koji način će se razvijati nova uloga nedeljnika „Hlas ljudu“.

Izbor vesti na srpskom jeziku može se pronaći na internetskoj adresi http://hl.rs/online-izdanje-hlas-ljudu-na-srpskom-jeziku/

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!