Hiljade Poljakinja u Crnom protestu ponovo na ulicama za legalizaciju abortusa

03 Oct 2017

Zahtevaju legalizaciju abortusa, dostupnost kontracepcije, seksualno vaspitanje u školama i prestanak tolerisanja nasilja nad ženama

Hiljade Poljakinja u Varšavi i nekoliko desetina gradova širom Poljske nakon godinu dana ponovo su izašle u Crnom protestu na ulice da mašući simbolom prošlogodišnjih protesta, kišobranima, zahtevaju legalizaciju abortusa, dostupnost kontracepcije, seksualno vaspitanje u školama i prestanak tolerisanja nasilja nad ženama.

“I ove godine izlazimo. Ne zatvaramo kišobrane. Izlazimo jer ne opraštamo. Izlazimo jer smo besne. Izlazimo jer rat i dalje traje antiženske organizacije prikupljaju potpise i spremaju nove projekte koje nam oduzimaju slobodu i dostojanstvo”, pozvale su organizatorke iz Štrajka žena Poljakinje i Poljake da danas popodne izadju na ulice i potpišu peticiju pod predlog zakona o ponovnoj legalizaciji veštačkog prekida trudnoće do 12. nedelje.

U Varšavi na čelu pohoda centrom grada Varšavljanke nose crni transparent sa napisom “Besne Poljakinje” a za njima je grupa žena sa otvorenim kišobranima tako da formiraju napis “Dosta više pakla za žene”.

Povorka nosi i ogromnu dugačku plavu traku kao simbol borbe protiv porodičnog nasilja i besa što su poljske konzervativne vlasti drastično smanjile dotacije nevladinim organizacijama koje pomažu ženama žrtvama porodičnog nasilja, uz bizarno obrazloženje da im ukidaju dotacije jer pomažu samo ženama i deci a ne i muškarcima.

Crnom trakom sa napisom “Nisi sama” Varšavljanke su ukrasile i čuveni kip varšavske Sirene a u povorci nose transparente sa porukama “Nedostatak legalnih abortusa ubija” ili poruku premijerki Beati Šidlo “Moja vagina nije tvoj broš” i skandiraju “Hoćemo da volimo a ne da umiremo”, “Solidarnost je žena”, “Beata, tvoju vladu oboriće žene”.

Istovremeno u Varšavi, Gdanjsku, Poznanju, Vroclavu, Krakovu i desetinama gradova širom zemlje u kojima su Poljakinje bez obzira na kišu izašle na ulice, u osetno manjem broju nego pre godinu dana, prikupljaju se potpisi na peticiji za novi zakon koji bi abortuse legalizovao, umesto dosadašnjeg restriktivnog kada je legalno prekid trudnoće moguć samo u tri izuzetna slučaja.

Prethodni predlog legalizacije od Poljakinja iz pokreta Spasavajmo žene Sejm poljskog parlamenta je odbio a vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog najavila je sada u septembru da neće odustati od toga da pooštri sadašnji zakon i zabrani veštački prekid trudnoće ukoliko je teško oštećen plod ili bi beba bila osudjena na život u neizrecivoj patnji, što sadašnji zakon dozvoljava.

Lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski potrebu zabrane abortusa u tim slučajevima i kada je izvesno da će novorodjenče nakon kratkog života u bolovima brzo preminuti pravdao je javno potrebom da beba bude krštena i po hrišćanskim obredima sahranjena.

Na ulice su danas izašle i katoličke organizacije protiv abortusa, u Varšavi sa transparentom “500 devojčica godišnje ubijaju abortusi. Spasavaj život, zaustavi abortuse”.

“Želimo da pokažemo da žene koje pohoduju pod parolom ´Spasavajmo žene´ ne spasavaju žene nego ubijaju decu koja imaju pravo isto tako na život kao svaki čovek. Ne možemo da ćutimo. Ratujemo za svaki začeti život”, kazali su demonstranti protiv Crnog protesta poljskoj televiziji Polsat.

Pre tačno godinu dana, 3. oktobra 2016. godine preko 200.000 Poljakinja izašlo je na ulice gradova širom Poljske da protestuje protiv tadašnjeg predlog zakona koji su podržali poslanici Prava i Pravde koji bi im ukinuo pravo na abortus i u tri predvidjena izuzetka kada je teško oštećeni plod, kada trudnoća i rodjenje deteta ugrožava zdravlje ili život majke i kada je trudnoća plod silovanja.

Crni ponedeljak, kako su ga Poljakinje nazvale, inspirisan je štrajkom na Islandu kada žene jednog dana 1975. godine nisu došle na posao a svoje domaće poslove i brigu o deci prepustile su supruzima a isto su pre godinu dana učinile i Poljakinje i prvi put uspele da nateraju konzervativne poljske vlasti da pred demonstracijama popuste pa je predlog kojim bi Poljska dobila restriktivniji zakon nego što ima Iran tada povučen iz parlamenta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!