HDZ-u blokirana imovina

31 okt 2011

Hrvatskoj demokratskoj zajednici osim povraćaja sredstava preti kazna i do 1,07 miliona evra ako se dokažu sumnje o stranačkom crnom fondu. Ovo je prvi put u 21 godinu demokratske Hrvatske da se na ovaj način istražuje jednu stranku.

Županijski sud u Zagrebu doneo je na zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske odluku o privremenoj blokadi imovine vladajuće HDZ-a, objavio je HRT.
Privremeno je blokirana zgrada stranačke centrale u Zagrebu na Trgu žrtvava fašizma.
Predsednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izjavila je večeras za Novu TV da nema službenu informaciju o blokadi, ali da to neće omesti HDZ u predizbornoj kampanji. Prema navodima medija, zgrada je postala sudski zalog za 32 miliona kuna protivpravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ.
Time se poverilac, a to je u ovom slučaju država, finansijski osigurava do završetka istrage ili suđenja stranci za niz koruptivnih afera.
Uknjiženjem tog imovinskog ograničenja HDZ-u je smanjena mogućnost manipulisanja zgradom jer malo ko kupuje opterećenu nekretninu.
Mediji navode da tužilaštvo za sada nije tražilo blokadu stranačkog računa.
Ovo je prvi put u 21 godinu demokratske Hrvatske da se na ovaj način istražuje jednu stranku. Sve je počelo pre otprilike godinu dana kad je bivši šef carine Mladen Barišić u svom iskazu priznao da je svakog meseca deo novca davao Sanaderu, a deo je nosio Branki Pavošević u HDZ.
Sud je navodno odobrio zahtev DORH-a u četvrtak nakon što je HDZ obavešten da je pod istragom zbog nelegalnog finansiranja. Država se osigurava kako bi, ako se HDZ-u dokaže krivica, mogla naplatiti štetu koju je stranka počinila.
Krajem prošle godine potvrdjeno je da je ta stranka, kao pravna osoba, pod istragom u sklopu istrage o crnim stranačkim fondovima.
Reč je o proširenju antikorupcijske istrage u slučaju Fimi media, odnosno izvlačenja na desetine miliona kuna preko marketinške agencije istog naziva iz državnih preduzeća i ministarstava.
Istraga se u tom slučaju vodi i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a navodno je istragom obuhvaćeno i nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera HDZ-a.
Predsednica stranke nije na listi osumnjičenih, ali je navodno pod istragom finansiranje njene predsedničke kampanje 2005.
Dokažu li se sumnje stranci preti i do osam miliona kuna kazne, navode hrvatski mediji. Mediji ocenjuju da je reč o novom udarcu vladajućoj stranci uoči parlamentranih izbora 4. decembra.
HDZ-u može biti blokirana samo zgrada stranačke centrale u centru Zagreba, izjavio je advokat te stranke Vladimir Gredelj.
On je rekao i da nema zakonskih osnova za blokadu računa HDZ-a.
„Nema razloga za dramatizovanje jer se HDZ-u može dogoditi blokada imovine samo u formi blokade zgrade njihove stranačke centrale na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu dok se ne reši postupak u slučaju ‘crnih fondova’. To ne znači da bi HDZ na bilo koji način bio ograničen u normalnom raspolaganju tom imovinom na način da je i dalje koristi kao i do sada“, rekao je Gredelj.
On je dodao da HDZ tu zgradu ipak ne bi mogao da proda.
Ni iz Županijskog suda ni iz tužilaštva danas nisu potvrdili vesti o blokadi imovine HDZ-a.
Hrvatska premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor pre nekoliko dana priznala je da se protiv te stranke kao pravnog lica, ali i nekoliko rukovodilaca, među kojima i bivšeg generalnog sekretara Ivana Jarnjaka i portparola Ratka Mačeka, vodi istraga.
Iz crnih fondova su finansirane predizborne kampanje, ali i kampanja Jadranke Kosor 2005. godine.
HDZ-u osim povraćaja sredstava preti kazna i do 1,07 miliona evra ako se dokažu sumnje o stranačkom crnom fondu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!