HDF pozvao Hrvate u Srbiji na bojkot elektorskih izbora za nacionalno veće

03 sep 2018

"Takvi izbori su manipulacija i etnobiznis"

Hrvatski demokratski forum (HDF) sa sedištem u Subotici pozvao je pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da ne daju svoj potpis za podršku elektorima za izbor novog saziva Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), nazivajući te izbore manipulacijom i „etnobiznisom“.

„Elektorski izbori koji se najavljuju za novembar ove godine, a za koji je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pokrenuo kampanju prikupljanja potpisa, predstavljaju manipulaciju kako bi etnobiznis okupljen oko vrha te stranke i u iduće četiri godine vladao svim resursima namenjenim zajednici. Svaki potpis dat za elektore ma koje izborne liste biće zloupotrebljen, kao što je bio zloupotrebljen i u prethodna dva saziva Veća“, navodi se u saopštenju HDF-a.

Oni su naveli da sve manjinske zajednice u Srbiji svoje nacionalne savete biraju na neposrednim i demokratskim izborima, osim hrvatske zajednice kojoj se nameću delegatski izbori.

„DSHV, kao stranka bez glasača, nema kapaciteta da na zakonit način prikupi dovoljan broj overenih potpisa za organizovanje elektorske skupštine, pa je već sada jasno da će i ovog puta, kao i u prethodna dva navrata, biti primorani na manipulacije i lažiranja“, saopštio je HDF.

HDF je ocenio da se aktuelno rukovodstvo zajednice nije u prethodne četiri godine angažovalo na popuni posebnog biračkog spiska hrvatske nacionalne manjine, već da je „upravo opstruisalo ispunjavanje ovog zakonskog uslova za slobodne izbore“.

Po njihovim rečima, potrebno je sprovesti akciju upisa građana u poseban birački popis i organizovati „prave, slobodne i neposredne izbore“ za HNV.

„(Pre toga) je neophodno da nadležni državni organi izvrše budžetsku inspekciju i reviziju poslovanja HNV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, zbog netransparentnosti funkcionisanja ovih institucija“, navode u HDF, i podsećaju da Veće osim svog budžeta raspolaže i pravom na raspodelu ukupnog budžeta od oko milion evra koji Srbija i Hrvatska „namenjuju za sve Hrvate u zemlji“.

Osim hrvatske nacionalne zajednice, na elektorski način će se birati članovi nacionalnih saveta makedonske, ruske i crnogorske nacionalne manjine.

Neposredno će se birati pripadnici saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!