Hasanaginica najbolja na Viminaciumu

09 sep 2018

Najboljom predstavom Viminacium festa u Požarevcu proglašena je “Hasanaginica” Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana

Najboljom predstavom Viminacium festa u Požarevcu proglašena je “Hasanaginica” Novosadskog pozorišta, u režiji Andraša Urbana, a nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Ozrenu Grabariću za naslovnu ulogu u predstavi “Ričard III” Dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba.

Prema obrazloženju žirija, koji su činili reditelj Dejan Mijač, scenograf Miodrag Tabački i glumac Saša Torlaković, “Hasanaginica” najviše odgovara poruci i motu festivala “Mitovi stari i novi”, koji je održan prvi put ove godine u organizaciji Centra za kulturu Požarevac, a regionalnog je karaktera.

“Približava ga našem vremenu, novom osećanju za mit, analizira odnos muškarca, žene i sredine, a temelji se na mitu koji, eto, i danas razrešavamo”, naveo je žiri u obrazloženju, dodajući da je uvažio koncept predstave, njenu uspešnu realizaciju u svim segmentima, kao i glumačka i pevačka ostvarenja i skupni entuzijazam i igru ansambla.

Stručni žiri Viminacium festa, na kojem je izvedeno pet predstava iz Srbije i regiona u izboru selektora Mihajla Nestorovića, jednoglasno je dodelio i nagradu za najboljeg glumca Ozrenu Grabariću za ulogu Ričarda III u istoimenoj predstavi teatra “Gavella”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Grabarić je glumac koji “originalnom i duhovitom igrom obeležava ovaj festival”, istakao je žiri prvog izdanja festivala Viminacium koji se završava 9. septembra koncertom „Rok opera“ novosadskog Big benda, hora i orkestra Srpskog narodnog pozorišta – u čast nagrađenih.

Na Viminaciumu su od 3. septembra izvedene i predstave “Feničanke” Narodnog pozorišta u Sarajevu, u režiji Ozrena Prohića, “Odisej – san o povratku” Dečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Biserke Kolevske, te “Elektra” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Ive Milošević.

Publika Viminacium festa proglašavala je svake večeri najbolje glumce, a uz Ozrena Grabarića, koji je osvojio i publiku kao Ričard III, priznanja su dobili i Mediha Musliović u ulozi Jokaste u „Feničankama“, Duško Mazalica u „Odiseju“, Nada Šargin kao Elektra, te Marta Bereš kao Hasanaginica.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!