Han: Očekujem od svih političkih lidera da poštuju referen-dumsku podršku za Dogovor iz Prespe

"Sa veoma značajnim glasovima 'za' to je široka podrška Dogovoru iz Prespe i evroatlantskom putu zemlje"

30. sep 2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je večeras građanima Makedonije koji su glasali na konsultativnom referendumu i dodao da od svih političkih lidera očekuje da poštuju tu odluku.

„Čestitam onima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratsko pravo. Sa veoma značajnim glasovima ‘za’ to je široka podrška Dogovoru iz Prespe i evroatlantskom putu zemlje“, napisao je Han na Tviteru.

„Sada očekujem od svih poitičkih lidera da poštuju tu odluku i da je sprovedu sa velikom odgovornošću i jedinstvom bez partijskih podela i u interesu države“, dodao je Han.

Državna izborna komisija Makedonije objavila je večeras na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova da je na današnjem referendumu 91,03 odsto građana glasalo „za“ dogovor sa Grčkom, a „protiv“ 6,03 odsto.

Na referendumu građani Makedonije su odgovarali na pitanje „da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke“.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana. Prema podacima DIK do 18.30 glasalo je 34,09 odsto birača.

Zaev najavio mogućnost vanrednih izbora, ako VMRO DPMNE ne podrži ustavne izmene

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je večeras mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ako opoziciona VMRO DPMNE „ne posluša glas naroda dat na referendumu“ i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

„Volja onih koji su glasali na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u aktivnost u parlamentu. Očekujemo da poslanici VMRO DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom ćemo morati da upotrebimo drugu demokratsku alatku – prevremene parlamentarne izbore odmah“, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer Makedonije i lider SDSM je istakao da su građani i institucije sproveli miran referendumski dan i bez obzira na organizovan bojkot VMRO DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za Dogovor sa Grčkom.

„Ako, kao što očekujemo, budemo imali većinu koja je glasala za, a to ćemo videti kasnije večeras, tada je jasno opredeljenje. Glas većine treba da se pretvori u odluku poslanika“, rekao je Zaev.

On je istakao da su građani na referendumu pokazali da Makedonija ide ka EU i NATO. „Ja ću nastaviti da vodim zemlju napred. Makedonija će biti članica NATO i EU“, rekao je Zaev.

Mickoski: Referendum nije uspeo, narod je rekao stop Dogovoru sa Grčkom

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocenio je večeras da je referendum o promeni imena države bio neuspešan i da je „narod pokazao“ da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

„Ovo je Makedonija. Činjenica je da Dogovor sa Grčkom nije dobio ‘zeleno svetlo’. Vlada (lidera SDSM) Zorana Zaeva je delegitimisana. Zaev je doživeo poltički debakl“, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta.

Prema rečima lidera VMRO-DPMNE, oni koji su danas apstinirali i oni koji su glasali protiv poslali su najaču poruku.

„Ovde žive Makedonci. Naš identitet i jezik su makedonski“, rekao je Mickoski.

Na pitanje da li će prihvatiti vanredne parlamentarne izbore koje nagoveštava premijer, Mickoski je izbegao direktan odgovor rečima da Zaev ne treba da traži prevremene parlamentarne izbore, već da mu je bolje da se priprema za političku penziju.

Građani Makedonije su se danas na referendumu izjašnjavali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Do 18.30, pola sata pre zaključivanja referenduma, glasalo je 34,76 odsto ili oko 623.147 birača.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga