Hamptonu nagrada Aleksandar Lifka

07 jula 2017

Kristofer Hampton će biti gost 24. Festivala evropskog filma Palić, tokom kojeg će mu prestižna nagrada biti uručena

Engleski scenarista Kristofer Hampton, uz srpskog glumca Slavka Štimca, ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo “Aleksandar Lifka”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu.

Hampton će biti gost 24. Festivala evropskog filma Palić, tokom kojeg će mu prestižna nagrada “Aleksandar Lifka” biti uručena.

Hampton je u karijeri dugoj 50 godina jednako uspešno radio na filmu i u teatru, osvojiviši sijaset nagrada. Filmovi za koje je pisao scenarije su osvajali najznačajnije nagrade na festivalima u Kanu i Veneciji, ali i Oskara. S druge strane, Hampton je najmlađi pisac čiji su komadi ikada izvođeni na Vest Endu, a kasnije vrlo uspešno i na Brodveju.

Specijalnu nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu dobio je za film “Carrington” (1995, Ema Tomson, Džonatan Prajs) koji je i režirao, osim što je napisao scenario. Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio je 1989. godine za film “Opasne veze” (Dangerous Liaisons), u režiji Stivena Frirsa, dok je za nagradu Američke filmske akademije bio nominovan i 2007. za “Pokajanje” (Atonement), u režiji Džoa Rajta.

Počeo je karijeru u pozorištu kao pisac komada još dok je studirao francuski i nemački na Oksfordu. Prvi komad, “Kad ste poslednji put videli moju majku?”, napisao je kao 18-godišnjak. Rojal kort produkcija, za koju je pisao, bila je toliko uspešna da je uskoro prešla u londonski Komedi teatar dok je on bio još student, što ga čini najmlađim piscem čiji su komadi ikada izvođeni na londonskom Vest Endu.

Hamptonovi komadi, mjuzikli i prevodi do sada su nagrađeni sa četiri Toni nagrade, tri Olivije nagrade, četiri Ivning Standard nagrade i jednom nagradom Kruga njujorških dramskih kritičara.

Priznanja za njegov filmski i televizijski rad uključuju jednog Oskara, dve BAFTA nagrade, nagradu Saveza američkih pisaca, Pri Italija, Specijalnu nagradu žirija na Kanskom festivalu, Holivudski scenarista godine i nagradu Filmskog festivala u Veneciji za najbolju književnu adaptaciju.

Hamptonovi poznatiji scenariji, počevši od skorijih, uključuju “Ali and Nino” (po romanu Kurban Saida), “Adore” (baziran na romanu “Grandmothers”, Doris Lesing, režija: En Fontejn, uloge Naomi Vots, Robin Rajt), “Opasan metod” (po motivima njegovog komada “The Talking Cure”, režija: Dejvid Kronenberg, uloge: Majkl Fazbinder, Kira Najtli, Vigo Mortensen), “Šeri” (po istoimenom romanu Colette, režija: Stiven Frirs, uloge: Mišel Fajfer, Rupert Frend, Keti Bejts), “Pokajanje” (po romanu Jana MekEvana), “Imagining Argentina”, koji je i režirao (uloge: Antonio Banderas, Ema Tomson), “The Quiet American” (po romanu Grejema Grina, režija Filip Nojs, uloge Majkl Kejn, Brendan Frejzer), “The Secret Agent” (po romanu Džozefa Konrada), koji je takođe i režirao, “Total Eclipse” (zasnovan na istoimenom njegovom komadu, uloga: Leonardo di Kaprio), “Carrington” (prvi film koji je i režirao), “Opasne veze” (baziran na njegovoj istoimenoj drami), “The Good Father” (po romanu Pitera Prinsa), “The Honorary Consul” (po delu Grejema Grina, režija: Džon Mekenzi, uloge: Majkl Kejn, Ričard Gir, Bob Hoskins), “Tales from the Viena Woods” (po komadu Odon von Horvata) i “Doll’s House” (baziran na njegovom prevodu Ibzenove drame).

U okviru 24. izdanja FEF Palić, koje će biti održano od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters!, Palić u Beogradu i omaž programi dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”.

Predfestivalski program počeo je 3. jula selekcijom “Best of Europe 2016” u okviru koje se u subotičkom bioskopu Eurocinema prikazuju evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu: „Toni Erdman“, „Druga strana nade“, „Ja, Danijel Blejk“, „Matura“, „Najsrećniji dan u životu Oli Makija“, „Raj“ i „Hulijeta“.

(SEEcult, Foto: Jill Furmanovsky)

Podelite ovu stranicu!