Hajrić: Šovinisti nastavljaju rat ponižavanjem žrtava

15 jula 2017

"Nasilje koje pravdamo na kraju dođe kući"

Rat u Jugoslaviji je davno završen, ali on kao da i dalje traje u glavama nekih ljudi i na naslovnim stranama tabloida. Dario Hajrić, sociolog i bloger, kaže da se čini kao da će rat trajati beskonačno i da se on na ovim prosotrima nastavlja drugim sredstvima, pljuvanjem po žrtvama. To je, kako kaže, igra koju igraju šovinisti.

„Suštinski, to iznova i iznova stvara novu vrstu besa. To je igra koju igraju šovinisti sa svih strana, to je način za sticanje političkog kapitala, a jedan od njih nam je sada i predsednik“, istakao je Dario Hajrić gostujući u Novom danu.

On kaže da srpsko pravosuđe funkcioniše u smislu perpetuiranja rata, a njegov završetak se može očekivati tek kada imenujemo krivce za zločine.

Kada potegnemo nacionalističke teme građanin završi kao topovsko meso, a kada se prebacimo na socijalne teme svima postane jasno da država i ne radi svoj posao.
„Postoje krivci i postoje građani. Što pre raščistimo sa sobom da oni ne predstavljaju nas, već da su odgovorni za smrt hiljada i hiljada ljudi, mi ne možemo da krenemo dalje. Nasilje koje pravdamo na kraju dođe kući, to se nekako kapilarno uvuče u društvo“, objašnjava Hajrić.

Pomirenje i završetak rata, smatra Hajrić, odlaže i to što građani zločince vide kao svoje surogate, projektuju se i zauzimaju njihovu poziciju, umesto za poziciju žrtve.

Srbija je prihvatila da se u Srebrenici desio zločin, ali ne i genocid kako insistiraju Bošnjaci i kako glase neke presude. Hajrić kaže da u Srbiji postoji postepeno prihvatanje tog događaja – od potpunog negiranja, preko govora o „nekakvom zločinu“, pa do prihvatanja da je u pitanju „strašan zločin“ ili „užasan zločin“.

„A nikako da postignemo genocid. U jednom trenutku ćemo to morati, jer to je činjenica. Ono što se desilo ’95 zadovoljava tu formu i definiciju“, dodaje gost Novog dana.

Na stvaranje novih sukoba i otvranje starih rana učestvuju i mediji, a Hajrić kaže da šovinizam i tabloidi lepo idu ruku pod ruku.

Otrovne strelice su deo lokalnog sporta i služe za neku vrstu crtice u karijeri.
„Šovinizam je roba koja se prodaje i lepo će se prodavati. Ne možemo da se izbavimo iz te kombinacije dok ne počnemo da raščišćavamo stanje u tabloidima“, ističe Hajrić.

Dodaje da na eksplozije međuetničkih netrpeljivosti, koje su pokrenuti kroz medije i politiku, treba gledati sa stanovišta ko od toga profitira i ko će steći politički kapital kroz to.

„Nije jednostavno, postoje ožiljci iz rata postoji istorija koju iskopavamo i stalno upiremo kao objašnjenje. Činjenica je da netrpeljivost koju viđamo nije nešto što generišu sami građani, već događaji koji se do te mere iskarikiraju da ljude preko granice možemo da vidimo kao neke karikature, ili neprijatelje“, ocenjuje gost Novog dana.

(N1)

Podelite ovu stranicu!