Hajnal: Funkcioner SVM-a nije nazvao građane pacovima, MP i DS deluju zajedno

18 Nov 2015

"MP i DS podržavaju rušilačke slučajeve pohlepe”

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal odbacio je danas optužbe subotičkog odbora Demokratske stranke (DS) i nevladine organizacije Mađarski pokret (MP) da je član ovog tela i funkcioner SVM-a Karolj Dudaš građane Subotice nazvao pacovima i optužio MP i DS da deluju zajedno.

Hajnal je u saopštenju za javnost optužio DS i MP da optužuju SVM za ksenofobiju “u ovako teškom času, kada cela Evropa i ceo svet pati, kada ksenofobija zahteva ljudske živote”.

On je optužio Mađarski pokret i subotički odbor DS-a da su u poslednje vreme “pored estetike rušenja” usavršili i “umetnost iskrivljavanja stvarnosti” i dodao da se “spojilo ono čemu je mesto zajedno”.

Hajnal je optužio MP i DS da podržavaju “rušilačke slučajeve pohlepe” u Subotici u poslednjih nekoliko godina.

DS je pre dva dana saopštio da je “užasnut” izjavom funkcionera SVM-a i Nacionalnog saveta Mađara Karolja Dudaša, koga je optužila da je građane Subotice nazvao “pacovima”.
“Užasnuti smo što je Karolj Dudaš, u svojoj ksenofobičnoj diskusiji, ustvrdio da će budući stanari zgrade sa 50 stanova, koja se planira izgraditi, biti ‘pacovi koji neće biti Subotičani’. Ne samo to, čak je i investitor, na zgražavanje Karolja Dudaša ‘druge nacionalnosti’”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

I nevladina organizacija Mađarski pokret optužila je ranije Dudaša da je to rekao na sednici Nacionalnog saveta Mađara, prošle srede, prilikom rasprave o posledicama rušenja dve kuće, protiv čega se zalaže SVM.

DS je zatražio od Nacionalnog saveta Mađara da se ogradi od ovakvih istupa pojedinih članova, jer građani Subotice zaslužuju izvinjenje.

(Autonomija)