Habsburška Monarhija je bila preteča Evropske unije

02 apr 2015

"Naši preci su živeli u uređenijem ambijentu. Imali su notu koja nama izmiče, a to je interkulturalnost”

Habsburška Monarhija bila je zapravo preteča današnje Evropske unije, rečeno je na promociji knjige američkog istoričara Čarlsa Ingraoa “Habsburška Monarhija 1618-1815 – Novi pristup evropskoj istoriji” u Somboru.

“Današnja Evropska unija liči na ono što je Habsburška monarhija nekad bila i tada je svima bila potrebna. Naši preci su živeli u uređenijem ambijentu. Imali su notu koja nama izmiče, a to je interkulturalnost”, rekao je prevodilac knjige Gojko Mišković na promociji.

Zlata Živaković Kerže iz Hrvatskog instituta za istoriju Univerziteta “Josip Juraj Štrosmajer” u Osijeku kazala je da u knjizi ima malo politike, a znatno više svakodnevnog života. Ona je podsetila da su krajem 17. i 18. veka, prilikom naseljavanja ovih prostora, realizovani ozbiljni popisi stanovništva, imovine, stoke. “Tadašnji popisi su imali krajnje praktične razloge – naplatu poreza, ali su na kraju pokazali kako i koliko se vodilo računa o interesu države”, kazala je Zlata Živaković Kerže.

Urednik lista Republika Zlatoje Martinov rekao je da knjiga obuhvata šest ključnih razdoblja u postojanju carstva.

Učesnici na promociji su se složili da je veoma važno i korisno što je o Habsburškoj Monarhiji pisao stranac, pa se može reći da su obzir uzete isključivo činjenice, bez predrasuda i „unutrašnjih pritisaka”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!