GV: Građani da brane demokratiju kada vlasti za to nisu sposobne

Građanska Vojvodina smatra da je poruka državnih organa da ne može da garantuje bezbednost učesnicima Povorke po…

22. sep 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Građanska Vojvodina smatra da je poruka državnih organa da ne može da garantuje bezbednost učesnicima Povorke ponosa u Beogradu još jedan u nizu dokaza da vlast u Srbiji nema demokratski i evropski potencijal. Umesto da štiti Ustav i zakone, država ih suspenduje: mirnim građanima Srbije nije bilo dozvoljeno da u centru glavnog grada Beograda izraze svoje poglede na jednom uredno prijavljenom i po svemu miroljubivom skupu, posvećenom promociji tolerancije.

Ovaj “slučaj” je doveo našu zemlju na jednu od najnižih moralnih tačaka od devedesetih godina naovamo. Pitamo se da li će ijedan državni službenik odgovarati za ovaj skandal koji nas je još jednom unizio u očima sveta?

Predsednik Republike i gradonačelnik Beograda davali su konfuzne izjave dok nije došlo dotle da su njihove jednoznačnije izjave poslužile samo kao prividno pokriće za unapred donete neustavne odluke. Policija je suspendovala ustavno pravo građana na mirno okupljanje u centru glavnog grada države koja pretenduje da se nazove pravnom državom. Ovaj potez nije samo znak nemoći Vlade Srbije već i znak njenog, izgleda beskrajnog, licemerja i opasnog pilićarskog politikantstva. Potez vlasti na žalost šalje nedvosmislenu poruku: ustuknuti pred ekstremistima i antievropskim desničarima, znači zapravo deliti iste političke stavove sa njima.

Danima i mesecima slušali smo izjave kojekakvih opskurnih tipova, predstavnika organizacija koje je MUP Srbije, u decembru 2005. godine, u zvaničnoj informaciji dostavljenoj Skupštini Vojvodine, okarakterisao ili klerofašističkim, ili neonacističkim, ili antisemitskim ili rasističkim. Mediji su uporno prenosili izjave ekstremista, a tužilaštva su saopštavala da nema elemenata za gonjenje fašista, neonacista, antisemita i rasista po službenoj dužnosti. Demokratija ne podrazumeva slobodno širenje verske, nacionalne i rasne mržnje, demokratija podrazumeva bespoštedno obračunavanje državnih organa s takvim opasnim i bolesnim delovima društva.

Izjave intelektualaca, političara, akademika, umetnika i drugih javnih ličnosti a naročito pojedinih crkvenih velikodostojnika još jednom su nas uverile u poražavajuće saznanje  da Srbija, a naročito njen glavni grad, nemaju demokratski potencijal. Podilaženje fašistima, nacistima, antisemitima i rasistima za konačan ishod ne može da ima ništa drugo nego nastavak i eskalaciju nasilja. Otkazivanje Parade ponosa predstavlja još jedan korak ka ponoru otvorenih sukoba u samoj Srbiji.

Premlaćivanja, pokušaji ubistva, linč stranaca, divljanje nacista – ma koliko sve to bilo strašno, ništa od toga po svojim pogubnim posledicama ne može da se meri sa odsustvom po zakonu obaveznog i na zakonu zasnovanog reagovanja državnih organa, a posebno organa gonjenja. Opšte je poznato da država može da se obračuna sa desnim ekstremizmom lako, brzo i uspešno, ako to želi. Jedini način da se država “iskupi” jeste da u rekordnom roku zabrani sve ekstremističke, klerofašističke i neonacističke organizacije u zemlji i pohapsi sve one koji su pozivali na nasilje ili to nasilje vršili danima unazad usred glavnog grada, u po bela dana. Sve ostalo bila bi jasna poruka građanima ove zemlje da ne mogu da se osećaju sigurnim ni na ulici, ni u svojim domovima, nigde.

Građanska Vojvodina poziva sve građane Republike Srbije da se na sve zakonom dozvoljene način okupe u odbrani svoje države, prvo protiv onih koji manipulišu načelom narodnog suvereniteta, a potom i protiv onih koji neposredno napadaju Ustavom garantovana prava i slobode, kao i pojedince i manjinske grupe zbog njihovih ličnih svojstava. Građanska Vojvodina poziva građanke i građane Srbije da se založe za obnovu države i za njeno uspostavljanje na osnovama vladavine prava i socijalne pravde, kao i na načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. Za Građansku Vojvodinu osnovna pretpostavka pravnog poretka nije popuštanje desnom ekstremizmu, nego privrženost neotuđivim ljudskim pravima.

(Saopštenje Inicijative nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“)

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Centar za regionalizam, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo
Otvoreni licej, Sombor
Fond Panonija, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga