Guterres: Propali najnoviji pregovori o ponovnom ujedinjenju Cipra

07 jula 2017

"Konferencija je zatvorena. To ne znači da druge inicijative ne mogu biti pokrenute za rješavanje ciparskog problema", rekao je generalni tajnik UN-a

Pregovori na visokom niovu o ponovnom ujedinjenju Cipra nisu uspjeli, rekao je jutros generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres i još jednom ugasio nade da će biti rješena 43-godišnja podjela otoka.

Guterres je ovo izjavio nakon zaključenja najnovije runde maratonskih pregovora o ponovnom ujedinjenju otoka koji su se vodili pod pokroviteljstvom UN-a u švicarskom odmaralištu Crans-Montana i završili bez uspjeha rano jutros.

„Nažalost, nije bilo moguće postići dogovor i konferencija je zatvorena bez mogućnosti donošenja rješenja za ovaj dramatično dugoročan problem“, rekao je Guterres novinarima i dodao da želi izraziti zahvalnost liderima dvije ciparske zajednice i da poželi sve najbolje svim Cipranima sa sjevera i sa juga.

On, ipak, nije potpuno zatvorio vrata mogućnosti za novi pokušaj da se uz pomoć UN-a dovedu predsjednik ciparskih Grka Nikos Anastasijades i vođa otcjepljenih ciparskih Turaka Mustafa Akindži (Akinci) nazad za pregovarački stol.

„Konferencija je zatvorena. To ne znači da druge inicijative ne mogu biti pokrenute za rješavanje ciparskog problema“, rekao je generalni tajnik UN-a, koji se u dva navrata pridružio ovoj rundi pregovora u nastojanju približavanja stavova dvije strane.

Glasnogovornik ciparske vlade Nikos Hristodulides se složio s tim stavom i rekao da propali pregovori ne znače „kraj mirovnih napora“.

Cipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen „Zelenom linijom“ razdvajanja koju su uz vojne mjere Ujedinjeni narodi postavili 1964. godine, a teritoriju otoka sjeverno od te linije je 1974. okupirala turska vojska koja tu od tada drži 35.000 vojnika s porodicama i mnogobrojne turske koloniste. Prisustvo turskih trupa je glavni problem u pregovorima.

Posljednji pokušaj ujedinjenja Cipra, također uz političku intervenciju UN-a na najvišem nivou, propao je 2004. godine jer su ciparski Grci na referendumu odbacili dogovoreno rješenje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!