Gutereš novi generalni sekretar UN

05 Oct 2016

Bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš pobedio je danas u ključnim izborima za novog generalnog sekretara UN, na kojima je kandidat Srbije Vuk Jeremić zauzeo treće mesto

Bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš pobedio je danas u ključnim izborima za novog generalnog sekretara UN, na kojima je kandidat Srbije Vuk Jeremić zauzeo treće mesto.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije ima isti broj pozitivnih i negativnih glasova kao i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak – sedam “ohrabruje”, šest “ne ohrabruje” i dva uzdržana, ali je dobio tri negativna glasa od stalnih članica Saveta bezbednosti UN, dok je Lajčak dobio dva.

Današnje glasanje je bilo ključno pošto su države s pravom veta prvi put glasale na obojenim listićima, što je značilo da ulažu veto na kandidaturu.

Gutereš je dobio 13 ohrabrujućih glasova i dva uzdržana od kojih je jedan od zemlje s pravom veta. On je od prvog neformalnog glasanja bio u vodjstvu, mada je danas prvi put prošao bez negativnih glasova.

Šefica Uneska, Bugarka Irina Bokova je na četvrtom mestu sa sedam “ohrabruje”, sedam “ne ohabruje” od kojih su dva veto i jednim uzdržanim, a na petom mestu je bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark šest “ohrabruje”, osam “ne ohabruje” od kojih su tri veta i jednim uzdržanim.

Na šestom mestu je bivša ministarka spoljnih poslova Argentine Susana Malkora s pet “ohrabruje”, sedam “ne ohrabruje” (jedan veto) i tri uzdržana, a za njom sledi evropska komesarka Kristalina Georgieva pet “ohrabruje”, osam “ne ohrabruje” (dva veto) i dva uzdržana.

Bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk je na osmom mestu s pet “ohrabruje”, osam “ne ohrabruje” (četiri veto) i dva uzdržana. Pretposlednji je bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srdjan Kerim s pet “ohrabruje”, devet “ne ohrabruje” (tri veto) i jednim uzdržanim.

Deseta je bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German s tri “ohrabruje”, 11 “ne ohrabruje” (tri veto) i jednim uzdržanim.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!