GSA: U porastu porodično nasilje prema LGBT osobama

25 mar 2015

Nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema pripadnicima LGBT zajednice u porastu

U Srbiji je u 2014. godini smanjen broj prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ali je u porastu porodično i partnersko nasilje prema LGBT osobama, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

Kako je navedeno u godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse za 2014. godinu, broj slučajeva fizičkih napada, pokušaja napada i pretnji nasiljem je opao, dok je nasilje roditelja, bliskih rođaka i partnera prema pripadnicima LGBT zajednice u porastu.

„Što se glavnih zaključaka izveštaja tiče, 2014. u Srbiji je generalno bila dinamična i značajna za položaj LGBT osoba i status njihovih ljudskih prava u kojoj su zabeleženi određeni pomaci u ovoj oblasti“, navela je izvršna direktorka GSA Mirjana Bogdanović u Skupštini Srbije.

Kako je objasnila, među pomacima je uspešno održavanje prošlogodišnje Parade ponosa, kao i poboljšanje odnosa političkih faktora i državnih institucija prema LGBT pitanju.

Uvodnu reč za godišnji izveštaj Gej strejt alijanse pisala je ministarka zadužena za Evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da je cilj Srbije puna integracija svih manjinskih grupa u društvo.

„Onaj ko ne podržava različitost, može to da čini sve dok ne ugrožava pravo i slobodu drugoga“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je ocenila da je održavanje Parade ponosa prošle godine manifestna demonstracija želje Srbije da stvarno napreduje.

„Da se napreduje ne zbog Evropske unije, nego da razumemo da možemo da se ne razumemo, ali da ne smemo da se ugrožavamo“, dodala je ministarka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija tu da zaštiti svakoga ko je na bilo koji način ugrožen, što dokazuje i pružanje uslova za mirno održavanje Parade ponosa.

On je kazao da je tokom prošle godine policiji prijavljeno sedam fizičkih i 12 verbalnih napada na LGBT osove, zbog čega je 11 osoba procesuirano.

Kako je dodao, bilo je i 66 pretnji na društvenim mrežama zbog čega je podneto 45 krivičnih prijava.

„Niko ne sme da se oseća nebezbedno. Srbija ne sme biti plodno tlo za širenje mržnje po bilo kom osnovu“, naveo je ministar.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif ocenio je da godišnji izveštaj opominje da se problemom LGBT osoba treba baviti i sistemski, a ne samo politički, te da civilni sektor mora aktivno da se bori protiv predrasuda.

Prema rečima šefa političkoh odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luke Bjakonija, izveštaj pokazuje da LGBT osobe spadaju u grupu najranjivijih, pogotovo u oblasti zapošljavanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!