Grupa za slobodu medija: Ocene premijerke o novinarstvu u Srbiji neosnovane

11 Oct 2017

Grupa predlaže predsednici vlade javni dijalog

Grupa “Za slobodu medija”, koja okuplja medije, medijska udruženja, organizacije civilnog društva, novinare i građane ocenila je danas “neosnovanim i paušalnim” ocene premijerke Ane Brnabić o nepostojanju objektivnog novinarstva u Srbiji.

Grupa je u saopštenju za javnost pozvala premijerku na javni dijalog o istraživačkom i nepristrasnom novinarstvu, finansijskim pritiscima na nezavisne medije, pitanju novina “Vranjskih” i drugih lokalnih medija, kao i slobodi govora i pravu medija da slobodno i odgovorno, bez pritisaka i državnog uplitanja, rade svoj posao u interesu javnosti.

“Imajući u vidu da je sama Ana Brnabić rekla da želi da o svemu tome razgovara i vidi ‘da li tu zaista ima nečega’, ocenjujemo da bi naš javni sastanak s njom doprineo boljem međusobnom razumevanju i pozitivno uticao, kako na način informisanja građana i građanki, tako i na ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ulaskom u proces evropskih integracija”, piše u saopštenju.

Grupa je pozvala premijerku da “učini sve” kako bi javni dijalog bio što hitnije održan kao i da na predlog odgovori u sledećih 10 dana.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je juče u Evropskom parlamentu u Briselu da ne smatra da u Srbiji nema istraživačkog novinarstva, ali da “nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara”.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!