Grupa od 80 profesora i saradnika FPN-a podržala građanske proteste u Srbiji

Prošle nedelja je grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala zajednički apel kojim su dali podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji

21. jan 2019

Grupa od osamdeset profesora i saradnika Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu podržala je danas proteste u više gradova u Srbiji, navodeći da su građani „digli glas protiv urušavanja institucija, nasilja i gušenja sloboda“.

„Građanke i građani Srbije su digli glas protiv nasilja, nepravdi, gušenja sloboda, urušavanja institucija, obesmišljavanja demokratskih praksi i medijskih progona. Ono što se događa u našem društvu ne pogađa nas samo kao građanke i građane, nego i profesionalno“, navodi se u saopštenju koje je preneo portal Peščanik.

Potpisnici saopštenja su naveli da su „dovedene u pitanje vrednosti na kojima počiva program studija tog fakulteta a to su demokratija, građanske i političke slobode, uljudni dijalog s neistomišljenicima, nezavisnost institucija, podela vlasti i sloboda medija“.

Oni su podržali apel za zaštitu profesionalnih standarda koji se narušavaju na univerzitetima, naročito tolerisanjem plagijata državnih funkcionera.

„U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo“, saopštio je nastavni kadar FPN-a i izrazio nadu da će im se u ovome priključiti i ostale kolege iz akademske zajednice.

Prošle nedelja je grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala zajednički apel kojim su dali podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga