Gruhonjić: Neverovatno je da premijerka ide na raport

08 jula 2017

"Opozicija treba da se zapita kako će obezbediti regularnost izbora"

Ne verujem da je Blumberg pogrešno citirao izjavu Ane Brnabić o Rusiji i EU, neverovatno je da predsednica vlade odlazi na raport kod stranog ambasadora, ona i predsednik Srbije na ovaj način svojim postupcima daju za pravo Rusiji da je Srbija ponekad previše ruska gubernija, smatra Dinko Gruhonjić iz NDNV.

Govoreći o početku rada vlade Ane Brnabić, Gruhonjić je rekao da su prvi intervjui možda kod dela javnosti izazvali dozu optimizma, da se pomisli da ima lični integritet, međutim, kako smatra, „zabrljala je i uradila nešto što liči na vazalni odnos“.

„Kao da je nastupila po nečijim instrukcijama – a zna se po čijim se instrukcijama u Srbiji nastupa  i dala je za pravo svima onima koji su govorili da je Vučićeva marioneta i deo ekipe“, kazao je Gruhonjić i ocenio da je svejedno ko je na čelu vlade, ali da nije svejedno što je Srbija dobila premijerku.

„Konačno imamo ženu na čelu vlade, da se ljudi naviknu da i žene mogu da budu na vrhu države. Kabinet se ne razlikuje od Vučićevog, a uostalom ni on nije bežao da kaže da će zadržati uticaj na vladu, što je čudno, jer predsednik ima najmanja ovlašćenja“, rekao je Gruhonjić.

On ističe da Srbija vodi spoljnu politiku koja će građane skupo koštati, a to je, kako kaže, politika sedenja na dve stolice, „gde se neprestano igramo s tim da li smo za EU ili Rusiju“.

„To je lažna dilema, jer ako je zvanična politka da se ide u evrointegracije, znaju se pravila igre i nema vrdanja koje može da dovede Srbiju u neprijatnu situaciju, pošto  se nalazimo u delu sveta u kome su sve države u evroatlantskim integracijama. Dobri odnosi s EU propisuju određena pravila ponašanja, sve ostalo je demagogija. Ukoliko EU ima stav prema Moskvi i vi želite da budete član, morate to da poštujete. Sve drugo je politička trgovina po principu pijace“, kaže on.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da je plan da Nacionalna akademija za stručno usavršvanje u javnoj upravi počne da radi do kraja 2018. godine, s ciljem da Srbija dobije efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

„To lepo zvuči, da ne živimo gde živimo. Znamo šta je akademija za kadrove u Srbiji – to je SNS, pa meni ta najava zvuči kao šarena laža.. Oni su samo nasledili partokratski sistem i usavršili ga, dubinski su ušli u sve pore“, ocenio je Gruhonjić.

Govoreći o opoziciji, on je rekao da ne zna koliko bi bilo dobro da se opozicija ujedini kao DOS i da to možda nije najbolji put.

„Možda je najbolje da se ide u dve kolone, jedna nacionalistički opredeljena, u drugoj građanska opozicija. Opozicija treba da se zapita kako će obezbediti regularnost izbora, na tom planu da budu jedinstveni, to je ključno pitanje, kao u vreme Miloševića, kako obezbediti da nas ne pokradu. Svima je jasno da su izbori neregularni, i ja nisam siguran da na njih treba izlaziti, jer dajete legitimitet krađi, a nije krađa samo to što se dešava na biračkom mestu, već i to što je Vučić na nacionalnim televizijama 100 puta više od drugih, to je suština priče kada je opozicija u pitanju, a ne kolone“, kaže Gruhonjić.

(Autonomija/N1, foto: N1) 

Podelite ovu stranicu!